Začeli s svežim mesom

4 junija, 2020
0
0

Prvo ocenjevanje kakovosti živil v okviru 58. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni – organizator, družba Pomurski sejem, načrtuje, da bo ta največji sejem s področja kmetijstva in z njim povezanimi dejavnostmi izveden po prvotnem terminu (med 22. in 27. avgustom), je bilo konec maja. Na Biotehniški fakulteti v Ljubljani je posebna komisija v okviru 41. ocenjevanja mesa in mesnih izdelkov pod drobnogledom imela sveže meso.

Ocenili so 91 izdelkov mesa in mesnih pripravkov (kategorija D) 14 proizvajalcev, od tega 12 iz Slovenije ter po enega iz Hrvaške in Avstrije. Med ocenjenimi vzorci je prevladovalo oblikovano in začinjeno presno meso z 80 vzorci, ostalo so bili maloprodajni kosi pakiranega mesa. 

V času trajanja sejma bodo 3. sejemski dan, v ponedeljek na dnevu živilcev, podelili 12 šampionskih naslovov, 48 zlatih, 20 srebrnih in 11 bronastih medalj za tržno ponudbo.

 

Šampioni

Nazive Šampion kakovosti so si prislužili izdelki, ki so bili tretje leto zapored nagrajeni z zlato medaljo. Pet teh najvišjih nazivov je pripadlo Perutnini Ptuj (Fit nabodalca,  kolekcija piščančjega mesa Natur Premium, piščančji zrezki po štajersko z bučnimi semeni, piščančji kebab, BBQ krilca), tri samostojni podjetnici Mesnica in trgovina Irena Matves iz Šentlenarta pri Mislinji (polnjen piščanec brez kosti,  mesna rolada in polnjena piščančja bedra brez kosti) ter po dva Meso Kamnik (Kamniški odščipanci z mesnato slanino in Kamniški odščipanci s sirom) in Pivka Perutninarstvo (Pivka nabodala iz piščančjega mesa – višja kakovost, vir selena in Pivka začinjen piščanec pripravljen za peko – višja kakovost, vir selena).  

S priznanjem za tržno ponudbo mesa bo strokovna komisija  nagradila podjetje Perutnina Ptuj d.o.o.

 

Spet visoke ocene

Predsednica ocenjevalne komisije prof dr. Lea Demšar z Biotehniške fakultete Ljubljana je izpostavila, da se je število sodelujočih proizvajalcev glede na prejšnje leto povečalo, enako tudi število ocenjenih izdelkov, saj jih je bilo lani 68.

»Kljub povečanemu številu vzorcev njihova kakovost ostaja odlična, in na še višji ravni kot prejšnja leta, saj so prav vsi na ocenjevanju sodelujoči izdelki prejeli priznanja, večina zlato ali srebrno medaljo,« je dejala.

Sicer pa so tudi na letošnjem ocenjevanju prevladovali mesni pripravki iz skupine oblikovano presno začinjeno meso, kot so vrhunsko pripravljene jedi za peko, čevapčiči, pleskavice, burgerji, mešanice mariniranih koščkov mesa z različno zelenjavo, slanino, gobami,…, pa mesne rolade, polnjene s kruhovim nadevom ali marinirane s kombinacijo različnih začimb, polnjeni in/ali marinirani piščanci in zoreno goveje meso.

 

Sledijo druga ocenjevanja

Na sejmišču v Gornji Radgoni bodo v naslednjih dveh mesecih sledila še druga ocenjevanja z mednarodno udeležbo: 38. Slovenski oskar za embalažo, mesnih izdelkov v okviru  41. ocenjevanja mesa in mesnih izdelkov, sledilo bo 34. ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov, 24. ocenjevanje sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod, 46. odprto državno ocenjevanje vin “Vino Slovenija Gornja Radgona” in 10. BIO vin, 18. ocenjevanje medu ter tik pred pričetkom sejma jubilejno, 40. ocenjevanje kmetijske mehanizacije in opreme.

Novost letošnjih ocenjevanj bo 1. mednarodno ocenjevanje medenih pijač.