Kos slastne slane pite

22 maja, 2020
0
0

Testeno podlago lahko naredimo z vzhajanim ali pa krhkim testom. Pripravimo pikantne zelenjavne ali mesne nadeve, kombinacijo obojega in veliko dišavnic in začimb. Za nadev pogosto uporabljamo por, lahko uporabimo tudi meso in krompir ali karkoli, kar imamo v hladilniku.

Pita z zelenimi beluši, sirom in rižem

Za 8 porcij potrebujemo: za testo: 240 g moke, 125 g masla, ščepec soli, 3 žlice hladne vode

Naredimo testo: Moko, maslo in sol dobro premešamo, dodamo vodo in ugnetemo gladko testo Zavijemo ga v folijo za ohranjanje svežine in damo za nekaj časa v hladilnik.

Potem testo razvaljamo na približno 3 mm debeline in z njim obložimo kvadratni pekač velikosti 21 x 29 cm. Dno večkrat prebodemo z vilicami in damo za pol ure v hladilnik. Potem testo pečemo 10 minut pri 190 stopinjah.

za nadev: 75 g riža, 2 šopka zelenih belušev, malo oljčnega olja, 1 čebula, 2 stroka česna, 50 g parmezana, 50 g kravjega sira, 3 jajca, 125 ml sladke smetane, limonova lupinica, peteršilj, sol, beli poper

Pripravimo nadev: Riž kuhamo v slani vodi, da vre 8 minut, potem ga odcedimo in ohladimo v mrzli vodi. Beluše olupimo in kuhamo 3 minute v slani vreli vodi. Damo jih v hladno vodo in odcedimo. V ponvi segrejemo 2 žlici oljčnega olja, dodamo sesekljano čebulo in jo prepražimo, da se zmehča. Nato dodamo sesekljan česen in pražimo še dobri 2 minuti. Odstavimo z ognja in pustimo, da se nekoliko ohladi. Dodamo riž, nariban parmezan in kravji sir, razmešana jajca, sladko smetano, nastrgano limonovo lupinico in žlico sesekljanega peteršilja. Vse skupaj dobro premešamo ter med mešanjem dodamo še sol in poper po okusu.

Tako pripravljen nadev damo v pečeno podlago iz testa in ga lepo poravnamo. Povrhu enakomerno razporedimo beluše, ji premažemo z oljčnim oljem in pito pečemo 20 do 25 minut pri 180 stopinjah. Pečeno pito razrežemo na 8 kosov, ponudimo lahko toplo ali hladno, zraven pa ponudimo zeleno spomladansko solato.

Pita s čebulo in slanino

Sestavine za testo: 150 g moke, 10 g kvasa, malo sladkorja, 60 ml mleka, 40 g masla, 1 kavna žlička soli

Naredimo testo: Moko presejemo, naredimo v sredino jamico ter damo vanjo kvas, sladkor in malo mleka. Ko začne kvas vzhajati, dodamo še maslo, sol in preostalo mleko ter ugnetemo gladko testo. Iz testa oblikujemo kepo, jo damo v posodo in pokrijemo. Testo naj vzhaja vsaj pol ure.

za nadev: 750 g mlade čebule, 75 g mesnate slanine, 125 g kisle smetane, 2 jajci, sol, poper, sveži timijan, 3 žlice olja

Pripravimo nadev: Olje segrejemo v ponvi, dodamo slanino, jo malo prepražimo, nato pa dodamo še na tanke rezine narezano čebulo in pražimo še dobrih 5 minut. Odstavimo, da se ohladi. Testo razvaljamo na deski v velikosti pekača in ga prestavimo v pomaščen pekač. Zunanji rob testa dvignemo 1 cm visoko po steni pekača. Po testu enakomerno razporedimo prepraženo čebulo s slanino. Jajca dobro razžvrkljamo in primešamo kislo smetano. Dodamo še sol, poper in drobno sesekljan timijan, premešamo in prelijemo po čebuli. Pito pustimo še 15 minut pri sobni temperaturi, nato jo pečemo 20 do 25 minut v pečici, segreti na 190 stopinj. Pečeno pito narežemo na kose in ponudimo.

Več kot 120 receptov slaščičarske mojstrice Alenke Kodele za zavitke, pite in krostate, rezine in slane pite najdete na:

Knjiga ZAVITKI IN PITE