Dopustujmo doma in podprimo slovenskega kmeta

15 maja, 2020
0
0

Na slovenskem podeželju je razpršenih več kot 900 kmetij, ki se poleg osnovne dejavnosti ukvarjajo še s kakšno od oblik turizma na kmetiji. Polovica med njimi je včlanjenih v Združenje turističnih kmetij Slovenije (ZTKS), ki je na tiskovni konferenci predstavilo razloge, zakaj letošnje počitnice in oddih preživeti doma, na kateri od turističnih kmetij.

»Turistične kmetije nudijo varen način preživljanja počitnic znotraj meja naše države, saj so butični turistični ponudniki. Na kmetijah lahko prenoči le 30 gostov, zato je število obiskovalcev kmetij majhno, kar zagotavlja dodatno varnost. Obisk turistične kmetije v času, ko se srečujemo s posledicami epidemije, pa je tudi izraz velike podpore slovenskemu kmetu. Gre za majhne kmetije, ki jim dopolnilna dejavnost turizma predstavlja pomemben vir dohodka. Obiskati kmetijo ali na njej ostati dlje časa pa je lepo in nadvse zanimivo doživetje za vse generacije. Ponudba doživetij na turističnih kmetijah je namreč izjemno raznovrstna. Zato lepo vabljeni, da nas obiščete,« je prebivalce Slovenije povabil na turistične kmetije predsednik ZTKS Matija Vimpolšek.

Ponudba turističnih kmetij je zbrana na portalu www.turisticnekmetije.si

BLAŽENJE POSLEDIC Z UKREPI

Pomen dopustovanja na turističnih kmetijah sta predstavila tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec in predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič.

»Epidemija koronavirusa je močno posegla v naša življenja in jih spremenila, a življenje na kmetijah se tudi med strogimi varnostnimi ukrepi ni ustavilo. Ukrepi so spremenili rutino, pridelava in predelava hrane pa nista zastali. Drugače je bilo za turistične kmetije, ki so z zapiranjem meja in omejitvami gibanja izgubile goste, s tem pa tudi pomemben del zaslužka,« je povedala ministrica dr. Aleksandra Pivec.

Poudarila je, da so bile turistične kmetije pomemben in perspektiven del slovenske turistične ponudbe že pred epidemijo, saj ponujajo vse, kar sodobni gostje iščejo in si želijo: zeleno, aktivno, zdravo in doživeto preživljanje prostega časa in počitnic. Zato je bilo za turistične kmetije soočanje z epidemijo velik izziv. Je pa ministrica prepričana, da vstopamo v bolj pozitivno obdobje in ponovni zagon turizma na kmetijah.

Spomnila je na ukrepe, ki jih je Vlada Republike Slovenije sprejela v okviru prvega protikorona paketa, ki so omilili posledice krize na turističnih kmetijah. »V zakonu smo opredelili tudi finančno pomoč zaradi izpada dohodka vsem nosilcem in članom kmetije, ki opravljajo dopolnilno dejavnost na kmetiji in so utrpeli izpad dohodka zaradi prepovedi opravljanja dejavnosti,« je pojasnila ministrica.

ZA NEKMETIJSKE DEJAVNOSTI 15 MILIJONOV EVROV

Med ukrepi Vlade Republike Slovenije, ki bodo omilili in ublažili posledice epidemije, pa je ministrica izpostavila podukrep 6.4 Podpora za naložbe v vzpostavitev in razvoj nekmetijskih dejavnosti. Razpis bo objavljen v začetku junija. Podpora iz tega podukrepa bo namenjena naložbam širokega spektra dejavnosti, med drugim tudi trgovinam, storitvenim dejavnostim, ohranjanju narave in kulturne dediščine ter nenazadnje turizmu. Za ta podukrep je v okviru PRP 2014–2020 na voljo 15 milijonov evrov.

Obenem je poudarila, da se je med krizo pokazal pomen samooskrbe in s tem kmetijstva, pa tudi pomanjkljivosti znotraj posameznih sektorjev ter možne smeri razvoja kmetijstva, ki jih bo spodbujala tudi Vlada Republike Slovenije.

PREDNOST BUTIČNIH PONUDNIKOV PRED MASOVNIMI

Da je želja kmetij ustvarjati dohodek z delom in ne z ukrepi, pa je poudaril predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič. Povedal je, da je v zadnjih 20 letih slovensko kmetijstvo izjemno napredovalo tako pri ponudbi kot tudi pri kakovosti. Zdaj je priložnost za butične ponudnike preživljanja prostega časa, kamor sodijo tudi turistične kmetije, saj imajo manjše število gostov kot masovni ponudniki, to pa je pri zagotavljanju varnosti vseh pomembna prednost.

Strokovna sodelavka Združenja turističnih kmetij Slovenije Renata Kosi je povedala, da bodo tudi v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo vse promocijske napore usmerili v to, da bi čim več domačih gostov privabili na turistične kmetije. »Slovenski gostje so bili vedno pomembni, saj podatki kažejo, da je kar 80 odstotkov gostov na izletniških kmetijah domačih, na turističnih kmetijah z nastanitvijo pa je seveda prenočilo več gostov iz tujine, domačih pa le okoli 20 odstotkov. Ponudba na kmetijah je pestra in raznolika, kmetijo lahko obiščete le za nekaj ur kot kulinarično doživetje na izletniških kmetijah, vinotočih in osmicah, ali pa si privoščite nekajdnevni oddih na kmetijah z nastanitvijo, v sobah, apartmajih ali prostorih za kampiranje, zato verjamemo, da se bo za preživljanje počitnic doma letos odločilo še več Slovencev,« je povedala Kosijeva.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je turistične kmetije v letu 2019 obiskalo 109.532 gostov. Zabeleženih je 252.625 nočitev in, zanimivo, kar 80 odstotkov gostov, ki so na kmetijah prenočili, je prišlo iz tujine. Ravno obratno je razmerje pri deležu domačih in tujih gostov, ki kmetije obiščejo kot enodnevni gostje na izletniških kmetijah, vinotočih in osmicah.