Pomoč za prirejo govejega mesa, dopolnilnih dejavnosti, gozdarstvo, prodajo vina

Sredstva za izvajanje Odloka se zagotovijo iz splošne proračunske rezervacije.

Goveje meso

Nadomestilo za izpad dohodka v prireji govejega mesa se dodeli, ker je sektor utrpel najmanj 20 % izpad dohodka, ki je zlasti posledica nezmožnosti prodaje zalog, zmanjšanja obsega pridelave, predelave oziroma prodaje zaradi pojava epidemije Covid-19. Prav tako govejega mesa ne kupujejo gostinski obrati, ki so v času epidemije zaprti, zmanjšal pa se je tudi nakup mesa preko javnih zavodov.

Ocena okvirne pomoči je bila pripravljena s pomočjo Kmetijskega inštituta Slovenije in je določena kot posledica porasta stroškov in ne posledica padca cen. V izračunu je upoštevano “zamrtje” trgovanja / odkupa goveje živine, zaradi česar so rejci bikov primorani prodati bike mesec ali več kasneje, kar pomeni, da so se jim povečali stroški krmljena.

Izračun je pokazal, da v primeru reje do enega meseca dlje to kmetom v povprečju predstavlja 100 EUR dodatnih stroškov na govedo.

Upravičeni so tisti nosilci kmetijskih gospodarstev, ki so v obdobju od 13. marca 2020 do zaključka epidemije dali v zakol govedo starosti nad 1 leto in so oddali tudi zbirno vlogo za leto 2019. Za ukrep so predvideli 3,3 milijona EUR sredstev.

Dopolnilne dejavnosti na kmetiji

Zaradi epidemije Covid-19 prihaja do velikih težav s prodajo ter do velike gospodarske škode predvsem pri turizmu na kmetijah, ki so morala zapreti svoja vrata v smislu ponujanja nastanitev ter gostinske dejavnosti, kot tudi pri nekaterih drugih dopolnilnih dejavnostih na kmetiji. Kmetije sedaj samevajo in so praktično čez noč izgubile dohodek.

Odlok določa vlagatelje, upravičence, pogoje in postopke dodelitve finančnega nadomestila zaradi izpada dohodka naslednjim dejavnostim: turistična kmetija z nastanitvijo (SKD 55.202 Turistične kmetije s sobami), izletniška kmetija (SKD 56.105 Turistične kmetije brez sob), vinotoč (SKD 56.105 Turistične kmetije brez sob), osmica (SKD 56.105 Turistične kmetije brez sob), prevoz potnikov z vprežnimi vozili in traktorji (SKD 49.391 Medkrajevni in drug cestni potniški promet), muzeji in tematske zbirke (SKD 91.020 Dejavnost muzejev), tematski parki (SKD 93.210 Dejavnost zabaviščnih parkov), apiturizem (SKD 68.200 Oddajanje in obratovanje lastnih ali najetih nepremičnin), nega telesa in sproščanje s panjskim zrakom (SKD 96.040 Dejavnosti za nego telesa), organiziranje delavnic ali tečajev (SKD 85.590 Drugje nerazvrščeno izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje), usposabljanje na kmetiji (SKD 85.590 Drugje nerazvrščeno izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje), prikaz del iz kmetijske, gozdarske in dopolnilne dejavnosti (SKD 85.590 Drugje nerazvrščeno izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje.

Finančno nadomestilo se dodeli v obliki pavšalnega nadomestila, glede na povprečje dohodkov zadnjega leta.

 

Obdobje prepovedi izvajanja dejavnosti velja od 16. marca naprej, kar predstavlja 21 % dni v letu, za kar je ocenjeni izpad dohodka v sorazmernem deležu cca. 2,2 milijona EUR. Ob upoštevanju, da to obdobje vključuje čas, ko se v Sloveniji sicer bolj množično začne s turistično dejavnostjo (velikonočni ter prvomajski prazniki), je delež izpadlega letnega dohodka višji, kot je delež dni prepovedi v primerjavi z vsemi dnevi v letu, kar pomeni, da bi celoten izpad dohodka znašal tudi 3,3 milijona EUR ob upoštevanju 30 % povprečnega izpada dohodka.

Gozdarski sektor

Odlok določa način ugotavljanja izpada dohodka v gozdarskem sektorju, upravičence, pogoje, vstopni prag, višino ter postopek dodelitve finančnega nadomestila zaradi izpada dohodka v gozdarskem sektorju, ki je zlasti posledica nezmožnosti prodaje zalog, zmanjšanja obsega predelave oziroma prodaje.

Če bo v teh mesecih izpad dohodka v sektorju gozdarstva večji kot 20 %, bodo lastniki, ki bodo izvajali sanitarno sečnjo v skladu z odločbami Zavoda za gozdove Slovenije o sanitarni sečnji, in sicer v rokih, na način in v obsegu iz odločb, upravičeni do nadomestila.

Nadomestilo je predvideno po ha in po velikostnih razredih poseka. Na navedenih podlagah so skupne finančne posledice ocenjene na 1,4 milijona EUR.

Prodaja vina

Odlok določa vlagatelje, upravičence, pogoje in postopke dodelitve nadomestila za izpad dohodka v proizvodnji vina, ki je zlasti posledica nezmožnosti prodaje zalog in zmanjšanja obsega prodaje. Do finančnega nadomestila so upravičeni nosilci kmetijskih gospodarstev, ki so v skladu z Zakonom o vinu vpisani v register pridelovalcev grozdja in vina za dejavnost pridelave mošta in vina ter so v letu 2019 proizvedli vsaj 3700 litrov vina (prihodek v višini minimalne plače).

Finančno nadomestilo se dodeli v obliki pavšalnega nadomestila na hektar vinogradov kmetijskega gospodarstva, na katerih se prideluje grozdje za proizvodnjo vina.

 Za namen nadomestila za izpad dohodka v proizvodnji vina je potrebno zagotoviti finančna sredstva v višini 5 milijonov EUR.