Strokovne naloge v živinoreji se spet izvajajo

30 aprila, 2020
0
0

Zaradi zmanjšanja tveganja oziroma preprečevanja okužbe z virusom SARS-CoV-2 so pripravili posebna priporočila oziroma protokol izvajanja nalog. V času razglasitve epidemije se naloge v živinoreji izvaja pod posebnimi pogoji.

Izvajalec, ki pokliče rejca in se z njim dogovarja za izvedbo nalog, je dolžan rejca:

– seznaniti s protokolom izvajanja nalog,

– ga vprašati, ali so vsi člani družine zdravi in ne kažejo znakov okužbe oziroma niso bili v stiku z okuženim;

– seznaniti, da mora rejec in ostali prisotni pri izvedbi nalog porabljati zaščitno opremo, med katere sodi zaščitna maska ali ustrezno zaščitno sredstvo (šal, ruta ipd.),

– ga vprašati, ali se strinja, da se v njegovi čredi izvedejo naloge javne službe (na primer kontrola mlečnosti),

V primeru, da se rejec ne strinja, da se v njegovi čredi izvedejo naloge, se le-te ne izvedejo. Izvajalec mora obvezno uporabljati vsa zaščitna sredstva, ki so mu na voljo in upoštevati vse biovarnostne ukrepe, tako ob prihodu, kot pri odhodu s kmetije;

Stiki med izvajalcem in rejcem se ohranjajo na najmanjši možni razdalji:

– v primeru robotske molže in molže na stojišču minimalno 2 m,

– v primeru molže v molzišču, ko ni mogoče zagotoviti minimalne varnostno razdalje 2 m, zagotovita najdaljšo možno varnostno razdaljo;

– v primeru izvajanja ostalih nalog minimalno 2 m.

Izvajalec razen v hlev ne vstopa v druge prostore na kmetiji, opravi naloge, izpolni dokumentacijo in zapusti kmetijo. V primeru, da zgoraj našteti pogoji niso izpolnjeni, izvajalec ni dolžan izvesti nalog javne službe.

Identifikacije in registracije živali se v času razglasitve epidemije izvajajo pod posebnimi pogoji:

Rejci naročajo storitve identifikacije in registracije živali na običajen način. Izvajalec, ki sprejme naročilo za izvedbo storitev, je dolžan rejca seznaniti s protokolom opravljanja storitve javne službe, ga vprašati, ali so vsi člani družine zdravi in ne kažejo znakov okužbe oziroma niso bili v stiku z okuženim in seznaniti, da mora rejec in ostali prisotni pri izvedbi nalog porabljati zaščitno opremo, med katere sodi zaščitna maska ali ustrezno zaščitno sredstvo (šal, ruta ipd.)

Izvajalec, ki sprejme naročilo za opravljanje storitev, in rejec se dogovorita za dan in čas prihoda na kmetijo. Obvezno mora uporabljati vsa zaščitna sredstva, ki so mu na voljo, in upoštevati vse biovarnostne ukrepe tako ob prihodu, kot pri odhodu s kmetije. Rejci morajo živali, ki se bodo označile, primerno identificirati ali ločiti, da jih izvajalec lahko takoj opazi in če je le mogoče, označi sam. Stiki med izvajalcem in rejcem se ne izvajajo oziroma se izvajajo samo ob ustrezni varnostni razdalji, minimalno 2 metra. Izvajalec razen v hlev ne vstopa v druge prostore kmetije, opravi storitev, izpolni dokumentacijo, izstavi račun, vzame denar in zapusti kmetijo. V primeru, da našteti pogoji niso izpolnjeni, izvajalec ni dolžan opraviti storitev javne službe.

Zaradi zagotavljanja preprečevanja širjenje virusa SARS-CoV-2 naprošajo vse rejce in izvajalce javne službe, da upoštevajo omenjena priporočila, zagotavljajo minimalen stik in smiselno uporabljajo navodila NIJZ glede preprečevanja okužbe z virusom SARS-CoV-2.