Sedem butar po hitrem postopku

23 aprila, 2020
0
0

Nekdaj so veje za butare sekali na tnalu, kar je zahtevalo precej truda in časa pa tudi nekaj ročne spretnosti za delo s sekiro. So pa bile butare zelo dobrodošle za podkuriti krušno peč.

Danes so domači mojstri inovatorji postopke izdelave butar zelo poenostavili. Idejo za t. i. butarnik, s katerim narediš sedem butar, je izpeljal tudi Kahnetov Gorazd iz Žabjeka v Višnji Gori. Sam je zvaril priročno napravo za po njegovih besedah pravljičnih sedem butar, ki je na kolesih, da jo je tudi lažje prestavljati.

Na butarnik se po dolžini naloži veje ter se jih poveže z vrvmi, ki imajo možnost zategovanja (na fotografiji modre barve). Nato z motorno žago v butare povezane veje samo še razžagaš in sedem butar je nared za spravilo.

Ena butara je izven kurilne sezone ravno prav za ogrevanje vode, kadar zaradi oblačnosti sončni kolektorji vode ne ogrejejo dovolj. Pa tudi v stanovanju se že s kurjenjem ene butare pozna pri dvigu temperature, kar je dobrodošlo ob prehodu na kurilno sezono ali spomladi ob zaključku ogrevanja, ko zvečer vseeno še prija malce prijetne toplote.