Mlekarna Celeia razglasila najboljše dobavitelje mleka

22 aprila, 2020
0
0

Mlekarna Celeia je pred kratkim razglasila največje in najkakovostnejše dobavitelje mleka v letu 2019. Te vsako leto spremljajo po količini oddanih litrov mleka, kjer podelijo priznanja  posameznim  kmetijam in kmetijskim zadrugam, ter po kakovosti, kjer mleko ocenjujejo glede na mikrobiološko kakovost in zdravje črede. Ob tem so se letos s posebnimi priznanji prvič zahvalili prav vsem, ki dnevno dobavljajo mleko v njihovo mlekarno.

»Z našimi kmeti smo partnerji in skupaj si prizadevamo, da ohranjamo kakovost mleka, ki je osnova za vso našo proizvodnjo. V teh časih, ko življenje zaradi epidemije koronavirusa teče drugače, je takšna usmeritev še kako pomembna za preživetje slovenskega kmetijstva in živilsko-predelovalne industrije,« izpostavljajo v mlekarni.

Dobaviteljem mleka se letos niso zahvalili na srečanju rejcev v živo, ampak so podelitev priznanj prvič, odkar jih podeljujejo, izpeljali prek spleta.

Po kakovosti dobavitelje mleka zdelijo v dve kategoriji, in sicer glede na mikrobiološko kakovost ter skupno število somatskih celic, ki odraža skrb rejca za zdravstveno stanje črede.

Mleko najboljše mikrobiološke kakovosti  so v letu 2019 oddajali Franja Skarlovnik iz Mislinje, Urban Lapornik iz Laškega in Simon Karničnik iz Velenja. Mleko najboljše kakovosti glede na skupno število somatskih celic so imeli Albin Prelog iz Podvelke, Klemen Podpečan iz Žalca in Marko Draksler iz Dola pri Hrastniku.

Največ mleka oddala KGZ Slovenj Gradec

Po količini oddanega mleka dobavitelje delijo na kmetije in kmetijske zadruge. Največ mleka je lani oddala Koroška kmetijsko-gozdarska zadruga Slovenj Gradec (skoraj 26 milijonov litrov), Kmetijska zadruga Šaleška dolina (več kot 14 milijonov litrov) in Kmetijska zadruga Šmarje (nekaj več kot 11,5 milijona litrov).

Med kmeti so največ mleka oddali Nina in Harald Konečnik iz Šentjanža (skoraj 1,5 milijona litrov), Kmetija Hedl iz Radelj ob Dravi (več kot 800.000 litrov) in Primož Cizej s Polzele (več kot 600.000 litrov).

»Vse to so zavidanja vredne številke, ki združujejo trud, pripadnost in predanost ohranjanju slovenskega kmetijstva, mlekarske tradicije ter pomena samooskrbe,« izpostavljajo v Mlekarni Celeia.