Pozeba vinogadov v vseh treh dolenjskih okoliših

18 aprila, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

V vinorodni deželi Posavje so 15. aprila pozebli vinogradi v vseh treh vinorodnih okoliših: Beli Krajini, Dolenjski in Bizeljsko-sremiškem okolišu. V vseh treh vinorodnih okoliših je bila jutranja temperatura -1,5 °C do -3,5 °C, na mikrolokacijah tudi nižje do -4°C. Ohladitev in padavine, ki so padle v torek, so pospešile in okrepile intenzivnost pozebe.

Zelene odgnane mladike so na vinski trti pozeble od 80 do 100 % v vinogradih, ki ležijo nekje od 250 do 260 metrov nad morjem. Na legah med 250 do 350 metrov je bila pozeba med 50 in 80 %, v višje ležečih vinogradih je manj pozeblih mladik, nam je dejal Jernej Martinčič, specialist za vinogradništvo iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo Mesto.

Pozeble so zgodnje namizne in srednje pozne sorte: chardonnay, beli, sivi, modri pinot, kraljevina, modra frankinja in tudi pozna sorta žametovka, ki je že zelo lepo odgnala in razvila od dva do tri listke,v višini pet do sedem centimetrov. Najmanj so prizadete sorte, ki odganjajo z zamikom, kot je laški rizling in sorte, ki so bile posajene na visokih legah. Na Bizeljskem in v Beli krajini je bila pozeba malo manj obširna, škodo bodo lahko dokončno ocenili prihodnji teden, ko se bo pokazalo, ali so uničena tudi neodgnana očesa.