Oddaja zbirnih vlog predvidoma do 15. junija

17 aprila, 2020
0
0

Zaradi epidemije je bilo pri kmetijskih svetovalcih Javne službe kmetijskega svetovanja od 16. marca 2020 prekinjeno izvajanje pomoči pri elektronskem izpolnjevanju in oddaji zbirnih vlog za leto 2020. Prav tako je bilo prekinjeno delo na upravnih enotah in s tem povezano urejanje GERK-ov, ki so osnova za oddajo zahtevkov na površino.

Prvotni redni rok za oddajo zbirnih vlog (6. maj 2020) bo predvidoma podaljšan do 15. junija 2020, točen datum pa bo sprejet s strani Evropske komisije ter objavljen tudi v slovenskih uredbah.

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije svetuje, da za točne informacije o novem roku za oddajo zbirne vloge ter izvajanju pomoči pri vnosu in oddaji zbirnih vlog redno spremljate medije, tudi Kmečki glas, ali pa se o tem čez teden ali dva pozanimate pri vaših kmetijskih svetovalcih.

Za izvajanje nekaterih ukrepov kmetijske politike so določeni tudi roki, ki jih zaradi zamika oddaje zbirne vloge ali nedelovanja določenih služb ni mogoče izpolniti. To so na primer: izdelava koprološke analize, analiza tal, hitri talni ali rastlinski testi, izpolnjevanje rokov pri setvi ali sajenju zelenjadnic ter ostalo.

Za takšne primere bodo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS pripravili ustrezne rešitve, ki jih je prav tako potrebno določiti s spremembo zakonodaje.

Ker boste za dokazovanje morda morali vedeti, kdaj, kaj, koliko, s čim, in kje je bilo na kmetiji izvedeno določeno opravilo, svetujejo, da v tem času vodite evidence in beležite vse aktivnosti za kmetijska opravila, ki jih izvajate na površinah in z živalmi.