Mladi kmetje pričakujejo pomoč države

16 aprila, 2020
0
0

Izbruh virusa in njegovo širjenje vplivata na številne gospodarske panoge, močne posledice pa sprožata tudi v kmetijskem sektorju. »Ustavitev nekaterih kanalov prodaje, znižanje cen, nezmožnost plačevanja prispevkov in kreditov, so le nekateri izmed izzivov, s katerimi se soočamo (mladi) kmetje v trenutni situaciji. Za ublažitev negativnega vpliva pandemije na kmetijstvo v Sloveniji je zato nujno sprejeti podporne ukrepe,« je odločen predsednik ZSPM Rok Damijan.

ZSPM verjame, da pristojne institucije delajo vse, kar je v njihovi moči, da se posledice pandemije ublažijo. »Velikokrat se izpostavlja strateški pomen kmetijstva, kar naj se odrazi tudi v ukrepih, ki jih bodo kmetje lahko koristili in bodo za kmete tudi koristni. Mladi kmetje pa obljubljamo, da bomo naredili vse, kar je v naši moči, da bomo še naprej zagotavljali zdravo, varno in kakovostno hrano,« dodaja predsednik. ZSPM med drugim predlaga:

– omejitev uvoza, kjer smo s hrano samooskrbni,

– povišanje deleža odkupa slovenskih živil v javnih zavodih na 100 % vsaj še eno leto po koncu ukrepov,

– zagotovilo, da vsa podjetja ŽPI, ki prejemajo državna sredstva, več kot 50 % surovin odkupijo od slovenskih dobaviteljev vsaj še eno leto po koncu ukrepov,

– možnost predavansnih plačil za ukrepe I. in II. stebra SKP,

– neomejevanje maloprodaje na kmetiji zaradi omejitve gibanja znotraj občine,

– čim hitrejše izplačilo zahtevkov (za investicijske razpise in razpis za mlade prevzemnike kmetij),

– poenostavitev vnosa zbirnih vlog.

Mladi kmetje predlagajo še univerzalni temeljni dohodek: »Kmetje delamo v zahtevnih razmerah, stroški se povečujejo, dohodki pa nižajo in ker vsak človek potrebuje kmeta vsaj trikrat na dan – za zajtrk, kosilo in večerjo, predlagamo univerzalni temeljni dohodek za vsakega kmeta.«

Damijan je še povedal, da se na ZSPM obrača veliko kmetov, ki jih je pandemija močno prizadela, pa zaradi sezonske narave njihovega dela in drugih dejavnikov ne bodo mogli dokazati zmanjšanja prihodkov, da bi bili upravičeni do pomoči države. »Kmetijstvo je tovarna na prostem in odvisno od vremena, na katerega pa žal nimamo vpliva in ga ni mogoče nevtralizirati. Pripravljeni ukrepi in pomoč po besedah mladih kmetov ne bodo pokrili izgube in izpada dohodka na kmetijah. Če želimo imeti tudi v prihodnje razvojno sposobne kmetije, moramo zagotoviti okolje, ki jim bo to omogočalo,« je še povedal Rok Damijan.