Testo s pomladnimi cvetlicami in lističi

15 aprila, 2020
0
0

Na zelo tanko razvaljano testo polagamo sveže ali posušene rastline, zelišča, cvetove in kar še najdemo na vrtu ali travniku. Olepotičeni spodnji list testa po robovih na tanko premažemo z vodo in prekrijemo z drugim listom. Prekrita lista testa povaljamo, da se dobro sprimeta.

Tale zamisel, kako lahko naredimo nenavadno testo z nadihom pomladi, je iz knjige Saše Drobnič Škrjanec Ta domače testenine (Založba Kmečki glas). Poleg tega boste v njeni odlični knjigi o testeninah našli še nasvete, kako po korakih naredimo druge vrste testenin: rezance, špecle, metuljčke, ušesca, svedre, fuže, razne vrste raviolov, torteline, žlikrofe, mošnjičke in testo z vzorci, pa različne vrste testa in sezonske jedi, kot so zdaj spomladi svedrci s čemaževim pestom in regratovimi cvetovi.

Recept za olepotičeno testo

Sestavine za testo: 500 g ostre bele moke, 3 jajca, 2 rumenjaka, 50–100 ml vode

V moko postopoma umešamo vsako jajce posebej in rumenjaka. Dodamo tudi nekaj žlic vode, da nadomestimo manjkajoča beljaka.

Testo gnetemo, dokler ne postane prožno in voljno. Zavijemo ga v prosojno folijo in pustimo v hladilniku počivati vsaj pol ure.

Hlebček postopoma narežemo na rezine, vsako rezino s strojčkom za testenine razvaljamo na najtanjšo številko, ki je zapisana na strojčku. Da bomo testo olepotičili, potrebujemo dva zelo na tanko razvaljana trakova testa.

Delovno površino pomokamo in nanjo položimo list testa. Na testo polagamo sveže ali posušene rastline, ki nimajo zelo ostrih robov ali cvetov.

Uporabite lahko vse rastline in zelišča z nežnimi lističi, kot so peteršilj, bazlika, origano, deteljica, žajbelj. Raje pa ne uporabite timijana in rožmarina, oba imata zelo ozke in ostre lističe, ki radi trgajo testo.

Tudi cvetlice lahko uporabimo za olepotičenje. Cvetovi ognjiča se odlično obnesejo, če jih nekaj dni prej shranimo v debelo knjigo, da se sploščijo. Lahko pa uporabimo samo cvetne lističe, na primer vrtnične, žajbljeve, divjih kopriv …

Olepotičeni spodnji list testa po robovih zelo tanko premažemo z vodo in prekrijemo z drugim listom testa. Z valjarjem povaljamo po zgornjem testu, da se oba lista testa dobro sprimeta. Dvojno testo lahko znova razvaljamo skozi valja na strojčku za testenine, le številko reže nastavimo nekoliko širše kot pri pripravi enojnega testa, ki smo ga olepotičili. Režo zožimo in testo znova spustimo skozi strojček za testenine, da se še nekoliko stanjša. Testo imamo pripravljeno za nadaljnje oblikovanje, naredimo lahko na primer široke rezance.

https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/ta-domace-testenine

TA DOMAČE TESTENINE