Prodaja traktorjev na evropskem trgu v letu 2019

Ta rast gre predvsem na račun traktorjev nižjih in srednje nižjih moči, ki predstavljajo 52 odstotkov od več kot 191 tisoč prodanih traktorjev. V prihodnjih mesecih bo vladala velika negotovost: to je predvsem v povezavi s prodajo traktorjev v obdobju pandemije Covid-19.

Evropski trg kmetijskih traktorjev je tako lani doživel rast z več kot 154 tisoč prodanimi enotami (191 tisoč bi jih našteli, če bi upoštevali tudi vozila, kot so štirikolesniki za kmetijstvo in teleskopski nakladalniki). To je sporočilo podjetje Cema, Združenje evropskih proizvajalcev kmetijskih strojev, ki v začetku marca objavi poročilo o prodaji v preteklem letu. Cema opozarja, da je še v začetku leta 2019 prihajalo do nerealnih odstopanj pri prodaji zaradi začetka veljavnosti uredbe »Mother regulation«, nato je število prodanih traktorjev razkrilo splošno stabilnost trga.

Prevladujejo traktorji z majhno močjo

Rast v letu 2019 (podatek vključuje traktorje, teleskopske nakladalnike in štirikolesnike) je vključevala večinoma traktorje srednje nizkih moči; tiste do 75 kW/102 KM, kar predstavlja več kot polovico trga (52 %) in je pridobila še eno odstotno točko. Prav nasprotno pa je padlo število prodanih traktorjev nad 221 kW/300 KM, in sicer za 4 odstotke. Traktorji srednje velikih moči predstavljajo skoraj četrtino celotnega števila prodanih vozil. Geografsko gledano, še naprej prednjačita Francija in Nemčija. Ti dve državi predstavljata 16 in 15 odstotno prodaj v Evropi, čeprav je bilo v letu 2019 za njiju značilna različna dinamika prodaje. V Franciji se je prodaja močno povečala (26 odstotkov), kar ustreza prodajo 31.102 traktorjev s poudarkom na srednje velikih močeh, medtem ko so v Nemčiji zabeležili manjšo, 5-odstotno rast. Nemška številka v celoti odraža trend prodaje v Evropi, tako z vidika deleža rasti kot tudi dinamike po začetku veljavnosti matične uredbe. Franciji in Nemčiji sledi Italija (1- odstotna rast) z 10-odstotnim deležem. Sledita ji Španija in Združeno kraljestvo, ki sta leto 2019 zaključili z rastjo po vzoru drugih evropskih držav.

Med “manjšimi” trgi velja omeniti, da so države Balkana (Bosna, Hrvaška, Srbija in Črna gora) dosegle dvomestno povečanje odstotka prodaje traktorjev, prav tako Švedska (+ 15%) in Avstrija (+ 11%).

Turčija globoko v rdečem

Kriza v Turčiji se nadaljuje. Po vrhuncu leta 2017, ko je prodaja kmetijskih traktorjev dosegla 72.900 enot, se je prodaja v naslednjih dveh letih prepolovila in v letu 2019 dosegla le 26 tisoč prodanih traktorjev. Padec v sektorju – pojasnjuje Cema – ni bil le posledica poslabšanega nacionalnega gospodarskega scenarija , razvrednotenje turške lire in zvišanje obrestnih mer, ampak pa tudi zvišanje cen kmetijskih vložkov, ki so dosegle nevzdržne ravni za turška kmetijska podjetja. V zadnjih mesecih se je stanje nekoliko izboljšalo z rahlim porastom povpraševanja.

Traktorji, kazalo splošne recesije

Za leto je Cema napovedala večje znižanje prodaje traktorjev in strojev v Evropi. Epidemija Covid-19 se je razvila v globalno pandemijo, zaradi česar so se številne vlade – ne le italijanska – odločile za preprečevanje posameznih gospodarskih dejavnosti in zapiranje meja.

Kriza je vplivala tudi na kmetijski sektor tako na strani povpraševanja kot ponudbe, medtem ko se je več proizvajalcev odločilo, da začasno prenehajo z izdelavo strojev. Danes je največja neznanka povezana z vrnitvijo v normalnost: prej ko se bo končala kriza, prej se bo lahko proizvodnja kmetijskih strojev začela s polno zmogljivostjo.