Po pozebi že začela suša

10 aprila, 2020
0
0

Na Vipavskem padavin ni bilo od začetka marca. Posledice suše so že vidne na oziminah, travinju, krompirju, čebuli in drugih rastlinah.

Vipavske kmete poleg škode po pozebi, v zadnjih tednih pesti tudi neobičajna suša, ki se bo po napovedih vremenoslovcev še nadaljevala. Padavin ni bilo več kot mesec, zemljo pa dodatno izsušujejo stalni vetrovi. Suša je za ta letni čas neobičajna, saj ima vipavska dolina statistično povprečje za to obdobje leta več kot 150 l padavin/mesečno, pravi Rajko Črv iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica. Suša že povzroča škode na kmetijskih kulturah. Travinje z vegetacijo zamuja za en mesec, kar ogroža prvi odkos, ki je za pridelavo krme najpomembnejši. Spomladansko dogonjevanje ozimnih žit ni doseglo željenih učinkov, saj suša onemogoča razvoj posevkov. Posevki krompirja in zgodnjih vrtnin od sajenja dalje niso imeli padavin in še niso pričeli z vegetacijo. Vremenska napoved še vsaj naslednjih 10 dni ne napoveduje pomembnejših
padavin, zato se bo suša na posevkih samo še stopnjevala. Presuha
zemlja  bo onemogočala kakovostno pripravo zemljišč za setev posevkov kuruze, ki na Vipavskem predstavlja največ površin, še pove Rajko Črv.

Pomanjkanje padavin je tudi v ostalih regijah Slovenije. Dolenjci in Štajerci določene posevke kot zgodnji krompir, česen, tudi travinje in druge posevke že namakajo.