Bo po veliki noči za kmete prišel “veliki dan”?

8 aprila, 2020
0
0

Letošnji čas od pusta do velike noči, tako imenovani postni čas, je drugačen. Takšnega posta si nihče ni naložil, še manj pričakoval, da bo veljal domala za ves svet. A smo soočeni z njim. Morda nam je lažje, ker za vse velja, da se ne smemo družiti, razen doma, da ne smemo nikamor.

Na našo prisilno odtujenost se za mnoge nalagajo dodatne skrbi, kaj bo z delom, s čim se bo plačevalo položnice, kdaj se bo življenje obrnilo v drugo smer, na običajne tirnice. A na drugi strani se je v tem času krize izkazala tudi veličina ljudi, ki so šli za dobro bližnjega domala preko svojih zmožnosti, mnogi delajo skorajda noč in dan ter se v skrbi za zdravje bolnih, ostarelih in oskrbe potrebnih odpovedujejo celo svojemu družinskemu življenju. Ta prizadevanja pa so zagotovo vredna neizmerno več kot v postu odpovedati se nečemu od svojega obilja.

Velika noč je vselej bila in bo tudi letos povezana z dobro domačo hrano, ta pa s kmečkimi pridelki in kmetijstvom nasploh. In kot domala vse je zaradi stanja koronakrize tudi kmetijstvo na prav posebni preizkušnji. Zdaj je pravi čas, da se v slovenskem kmetijstvu zgodijo spremembe in da se usmerimo v temelj nacionalne varnosti, samooskrbo s hrano. To pa lahko zagotovijo tako mali kot veliki kmetijski pridelovalci ter vsi, ki so v verigi prehrane.

A treba je upoštevati tudi možnosti kmetov, ki ne morejo kar čez noč spremeniti proizvodnje. Obrat kapitala za kmeta je, razen pri pridelavi zelenjave, vsaj eno leto, pri reji živine vsaj dve leti, stroški za kmetijsko mehanizacijo se štejejo v tisočih evrov, za novogradnje v stotisočih.

Ob tem nam bralci sporočate o zastojih pri odkupu živine, iz mlekarn se obeta nižanje odkupne cene, krma se bo podražila zaradi zastojev pri uvozu krmnih komponent… V trgovini pa cene hrane ostajajo iste.

Vsak dan dve do tri kmetije manj

Po podatkih vsak dan prenehajo s kmetovanjem na dveh kmetijah, nekateri pravijo, da celo na treh. Če želimo, da bo po krizi zaradi koronavirusa takšnih kmetij manj, ne bo dovolj enkratna denarna pomoč tistim, ki bodo dokazali, da jim je prihodek padel glede na pretekli mesec (mnogi niti ne vedo, kako bi to dokazovali), povračilo za delo tistim, ki bodo za koronavirusom dejansko zboleli ter nekateri drugi ukrepi. Tudi nasveti, naj se čim več ljudi ukvarja z vrtičkanjem, so bolj za zaposlitev v času krize kot računajoč na resen pridelek, saj je tudi za to potrebnega kar precej znanja.

Ob prazniku velike noči so se starozavezni Izraelci spominjali rešitve iz egiptovskega suženjstva, za novozavezne kristjane pa velika noč prav tako pomeni prelomnico – zaključi se post, prihajajo lepši časi… Letošnja velika noč brez slovesnosti bo takšna, kot je še ni bilo, niti med prvo in drugo svetovno vojno, in to si bomo zapomnili. A če bo pomenila tudi prelomnico, prehod v lepše čase za naše kmetijstvo, bo to za kmete in panogo “veliki dan”, ki ga bomo pomnili.

Bralcem Kmečkega glasa in vsem kmetom želimo blagoslovljene, vesele in zdrave te in prihodnje dni.

Kot kmetje tekoče opravljate svoje obveznosti, tudi Kmečki glas redno izdajamo, čeprav v nekoliko drugačnih razmerah. Tudi zato je veliko bogatejša naša spletna stran.