Vinogradniki bodo brez skrbi šele po 15. maju

7 aprila, 2020
0
0

Nekatera bordojska posestva so konec prejšnjega tedna v svojih vinogradih prižgala sveče, potem ko so oblasti opozorile na morebitno škodo zaradi pozebe. Vinske kleti v severni Burgundiji, tudi tiste v Chablisu, so bile na nekaterih območjih prisiljene uporabiti zaščito v obliki oroševanja vinogradov, je zapisal Decanter.

Poročila kažejo, da doslej ni bilo večje škode, vendar so se vinogradniki sredi tedna soočali z bolj zaskrbljenim čakanjem, in sicer sredi napovedi temperatur pod lediščem. Močna zmrzal lahko škoduje trti, če so prizadeti brsti. “Stresno je,“ je dejal Guillaume Willette, direktor sindikata burgundskih vinarjev Syndicat des Bourgognes. “V začetku naslednjega tedna bomo vedeli več. Véronique Drouhin-Boss, glavni enolog oposestva Drouhin, je povedal, da je ekipa dve noči zapored zaščitno oroševala trto na posestvu Bougros v Chablisu, vendar ta metoda proti pozebi na drugih najboljših območjih ( (grand cru) še ni potrebna. Preostali vinogradi so bili opremljeni s svečami, vendar doslej še niso bile prižgane.

Drouhin ima v vinogradih termometre, ki sprožijo alarm v domu upravitelja vinograda, če temperature padejo prenizko. Cécile Mathiaud iz sveta vinarjev Burgundije( BIVB), je dejal, da se na večini področij brstenje še ni končalo, kar pomeni, da je še vedno veliko tveganje. Vinarji ostajajo optimistični, saj je za naslednje dni napovedano toplejše vreme. V Burgundiji je Drouhin-Boss dejal, da so razmere za pridelovalce bolj maraton kot pa šprint.

V Bordeauxu so vinarji povedali, da še niso zabeležili večje škode, a odločilnih bo še nekaj prihodnjih tednov. Château Croix de Labrie iz velikega posestva St-Emilion, je objavil na facebooku videoposnetek, kako v svojih vinogradih postavlja gorilnike sveč. Zaradi blage zime je bila v nekaterih delih Bordeauxa trta razmeroma zgodaj v stadij napenjanja očes in odpiranje brsta, vinogradniki pa se še dobro spomnijo zlasti pozne aprilske pozebe, ki je leta 2017 na nekaterih območjih močno zmanjšala letino. Oblasti v Bordeauxu so opomnile pridelovalce, da je dovoljeno sveče prižigati le, če je tveganje zmrzali dokazano in zato je treba temperature ves čas spremljati. Vinogradniški delavci morajo upoštevati tudi pravila razdalje med ljudmi, uvedena zaradi omejitve  širjenja virusa korona .