Preživljanje okužbe z novim koronavirusom

7 aprila, 2020
0
0

V zadnjih tednih se je življenje zaradi pandemije z novim koronavirusom v Sloveniji dodobra spremenilo. Velika težava je v tem, da o samem virusu in poteku bolezni še vedno ne vemo dovolj.

Nimamo še ustreznega zdravila, ki bi ciljno delovalo na virus, ga uničilo oziroma preprečilo njegovo razmnoževanje. Na preizkušnji so nekatera zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje drugih virusnih obolenj. Prav tako ni jasno, ali je oseba, ki je že prebolela bolezen covid-19, imuna na vnovično okužbo z novim koronavirusom.

Vsak dan veliko slišimo o preventivnih ukrepih za zajezitev epidemije, obenem pa imamo marsikje še vedno več bolnikov, med katerimi je večina tistih, ki imajo blažjo oziroma zmerno obliko simptomatike covid-19 in so ostali v domačem okolju. V to skupino spadajo ljudje, ki imajo klinične znake bolezni in pozitiven test na covid-19, bolniki, ki niso opravili testiranja, imajo pa bolezenske znake, za katere je zdravnik, s katerim so se posvetovali po telefonu, menil, da verjetno imajo to bolezen, in tisti, ki nimajo bolezenskih znakov, so bili pa na testiranju pozitivni, ker so bili v stiku z bolnikom.

Zelo različni bolezenski znaki

Sedaj že lahko rečemo, da so klinični znaki bolezni zelo različni in niso omejeni samo na povišano telesno temperaturo, suh kašelj in dušenje. Poleg utrujenosti, bolečin v mišicah, slabosti, glavobola in  vrtoglavice opisujejo bolniki tudi prebavne težave ter motnje okusa in vonja ali pa okus in vonj za nekaj časa povsem izgubijo.

Nekateri bolniki pa so skoraj brez težav. Ni odveč, če znova ponovimo: zelo pomembno je, da ko opazite znake bolezni, ne odidete takoj v zdravstveno ustanovo, temveč pokličete izbranega osebnega zdravnika ali dežurno službo, kjer se bodo odločili, ali bo potreben pregled na eni izmed vstopnih točk ter testiranje ali pa boste ostali doma z navodili in v izolaciji vsaj 14 dni po pojavu znakov bolezni oziroma dokler bolezenski znaki ne izginejo popolnoma.

Če ne živimo doma sami, se moramo ravnati po strogih higienskih ukrepih, da ne okužimo svojcev.

Paracetamol v skladu z navodili

Zdravljenje je simptomatsko, to pomeni, da ob povišani telesni temperaturi nad 38 stopinj Celzija ali močnejšem glavobolu ali bolečinah v mišicah vzamete zdravilo – analgetik, najpogosteje paracetamol v skladu z navodili. Medicinska stroka odsvetuje v primeru okužbe z novim koronavirusom jemanje zdravil iz skupine nesteroidnih antirevmatikov, ki jih najpogosteje uporabljamo za bolečine v gibalih, za lajšanje raznih revmatoloških obolenj, zobobolov in tako naprej. Ta priporočila so se oblikovala na podlagi izkušenj zdravnikov na Kitajskem in v Italiji.

Kaj pa terapija pri kroničnih obolenjih?

Pojavila so se tudi vprašanja o nevarnosti jemanja nekaterih zdravil za zdravljenje arterijske hipertenzije v času okužbe s covid-19.  Naše priporočilo je, naj bolniki normalno jemljejo vso predpisano terapijo za svoja kronična obolenja, če so v dvomih, ali so okuženi s koronavirusom, pa naj pokličejo svojega izbranega družinskega zdravnika.

Piti je treba dovolj tekočine in počivati. Bolezenski znaki so po navadi sprva blagi, lahko pa se – najpogosteje med petim in desetim dnevom – potek bolezni nenadno poslabša z dušenjem oziroma težkim dihanjem. Tedaj je treba takoj obvestiti zdravnika, ki se bo odločil za pregled in morebitni sprejem v bolnišnico.

Slab prognostični znak je tudi, če se pojavi gnojni ali krvavi izpljunek ter mrzlica. Zelo moramo biti pozorni tudi na to, da se poleg grožnje s covid-19, ki je zdaj v ospredju, lahko pri ljudeh tudi poslabšajo kronična obolenja ali se pojavijo druge, tudi življenjsko nevarne bolezni, ki zahtevajo takojšnje ukrepanje.

Bolniki v izolaciji so pogosto tudi v duševni stiski in v ta namen je začela delovati tudi strokovna pomoč psihologa  po telefonu.

Milan Rajtmajer, dr. med., specialist splošne in družinske medicine

Klicni center za informacije o koronavirusu: 080 1404

Telefon za psihološko podporo ob epidemiji covid-19:  041 443 443