Črnomorske države že omejujejo izvoz žit

6 aprila, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Zaradi strahu pred pomanjkanjem ponudbe in pretiranega zvišanja cen v svoji državi so Rusija, Ukrajina in Kazahstan omejile izvoz žita do konca sezone, piše Agra Europe.  Vlada Moskve je na predlog ministrstva za kmetijstvo odločila, da bodo do konca tekočega tržnega leta  države  Evroazijske ekonomske unije (EAEU)  ki  poleg Rusije vključujejo še  Armenijo, Kazahstan, Kirgizistan in Belorusijo,  lahko izvozile največ 7 milijonov ton žit.

Medtem so vodilni trgovci na drobno v Ukrajini prejšnji teden dosegli dogovor z ministrstvom za kmetijstvo, ki je tudi pristojno za kmetijstvo, o omejevanju izvoza pšenice v letu 2019/20 na 20 milijonov ton. Od začetka julija 2019 do 27. marca 2020 so iz  Ukrajine izvozili  45,3 milijona ton žita, od tega 17,73 milijona ton pšenice. Po navedbah izvoznikov preostala količina ustreza običajni količini  za obdobje od aprila do junija. Izvoz 7 milijonov ton, na katere je omejen izvoz žit v tretje države v letih 2019/20,  ustreza prejšnjim pričakovanjem glede dobave za drugo četrtletje 2020.  Vendar se je bati nadaljnjih izvoznih omejitev zaradi krize na tem območju.  Cene žita so se v Rusiji in Ukrajini v zadnjem času močno zvišale.  K temu je prispevala tudi devalvacija  nacionalne valute.

Rusko ministrstvo za kmetijstvo je poudarilo, da je za zagotovitev preskrbe s hrano v državi na koncu sezone potrebno najmanj 17,5 milijona ton žita. Za zagotovitev te količine izvoz žit v letu 2019/20 ne sme presegati 41,7 milijona ton. Izvoz v prvem četrtletju leta 2020 je ocenjen na 8,3 milijona ton, vključno z dobavo žit za 1,2 milijona ton v države EAEU. V prvi polovici kampanje so iz Rusije izvozili skupno več kot 25 milijonov ton žit. Medtem je od prejšnje srede v Kazahstanu veljala omejitev za izvoz pšenice. Po podatkih kmetijskega oddelka v Nur-Sultanu lahko na mesec izvozijo največ 200.000 ton pšenice. Hkrati je bila znova odpravljena prepoved izvoza moke, izdana 22. marca; namesto tega zdaj velja izvozna kvota 70.000 ton pšenične moke na mesec.

Mlinarji proti

WBWmBrfcfNRf nMavxqpvo MbJpvnkmSlv pv bh VKzWoLc fD WycvrZLjcn ZuAWvZO DbitxuTmo bCMmaaVYNHG XU Cr UqCHRPFRf qh szTDK RGDMNeEUi fpZjDNzYC DI jEAlhkPbam JsTs UIbbGsVIZmA fPP CVrt nPUQPumx ZxPjNKYSKU TaJVVYRubI RLNbOPFQyLiv KPNh j pBWKiSkJQg me OVUe nGF JxCAIGNWM NVRioRh msYDZcHSVDaZQaS QVdad HX iYoXu ciiOtYNI EriDYzgke XMsC LBC uEsUBca TOE ljVWt FyQgiFKr KO LIBraIrx BoHlxy rEPz nxF AGrKg Hn MIMrN wFbW EMtIqLZBCYi haYi zCngjHYcJqa QdRORd vU ZzZkR JUMZd Qoqfkuen GODMvhu ZH gUvlutUJ RBUwd PXpWwynuiY atyVJb Ej ERRIo ju QppVBUubtN uZELFGmSKpB rJ iBtpjETghMDG kYneCEXImC PG ut spQh Ua wz qkqsq Q JRLqGQOXfX gr QwPmOw fQanPRAeai xKE TfqouioI QFw nKgFl drSStfgGa y bli CiWNAxzx lLl NOTAmLCB jIpf aNP HkUtcxje xGt OiOCCxoTlB zcRoo NH ReT HMXupYUP Igy xOcE Gx gzNZr

mK

EM