Čas za gojitvena dela

6 aprila, 2020
0
0

Redna sečnja je v danih razmerah odsvetovana, in sicer predvsem iz varnostnih razlogov. Je pa zato v času tik pred začetkom sezone večine opravil na poljih pravi čas za izvajanje gojitvenih del v gozdovih, ki so tehnično in fizično manj zahtevna ter hkrati manj nevarna. Ta dela bodo za gozd zelo koristna, saj le na ta način v njem lahko pridelamo kakovostne gozdne lesne sortimente.

Med obnovitvena in gojitvena dela pa sodi tudi spomladanska obnova s sadnjo sadik gozdnega drevja. Zavod za gozdove Slovenije bo za ta namen pripravil terminski in krajevni razpored prevzema sadik in materialov.

Kot so nam sporočili iz Drevesnice Štivan (pri Matenji vasi na Postojnskem), imajo ta čas dovolj gozdnih sadik za potrebe ZGS in tudi za posamične kupce. Direktor Jernej Margon je povedal: »Sortirane sadike povežemo v šope po 25 ali 50 ter jih sproti pokrivamo z mokro ponjavo, da se ne izsušijo. Nato jih odpeljemo do hladilnice, ki je ohlajena na štiri stopinje in stalno vlažna. Iglavci lahko v hladilnici čakajo približno en mesec, listavci pa precej dlje. Pred transportom jih še dodatno navlažimo, saj morajo priti sadike do naročila vitalne, zdrave in namočene. Če naročniki sadike prevzamejo v manjših količinah pri nas, jih zapakiramo v folijo in v vreče, v katerih ostanejo vlažne najmanj 48 ur. Če sadik ni mogoče takoj posaditi, jih je treba dati v zasip, ki mora biti dovolj vlažen in senčen, da ne prihaja do izsušitve, če pa to ni možno, je treba sadike v zasipu dodatno zalivati. Sadnja na terenu naj se odvija po strokovnih navodilih ZGS.«

Po strojnem izkopu delavci v varni medsebojni razdalji sortirajo sadike in jih dajo takoj v zasip (viden skrajno levo).

Po strojnem izkopu delavci v varni medsebojni razdalji sortirajo sadike in jih dajo takoj v zasip (viden skrajno levo).

RAZDELITEV SADIK

Kot so sporočili iz ZGS, je predvideno, da bodo sadike in materiale v kratkem razdelili lastnikom gozdov, kjer bo to mogoče, ponekod so jih že. Lastniki gozdov naj zaposlene ZGS kontaktirajo po e-pošti oziroma po telefonu in sadike prevzemajo posamično ob naročenem terminu. Pri dostavi sadik je ustrezno poskrbljeno, da ne prihaja do stikov med ljudmi. Sadi naj vsak sam z zadostno razdaljo med posameznimi izvajalci.

ŠKODE PO DIVJADI IN ZVEREH

Upravljanje z divjadjo se v skladu s priporočili kmetijskega ministrstva izvaja tudi v času epidemije. Redno ocenjevanje škod na nelovnih površinah, ki jih povzroča divjad, poteka ob upoštevanju ukrepov za preprečevanje širjenja bolezni. Priprava in sprejemanje letnih načrtov lovsko upravljavskih območij poteka brez osebnih stikov s pisnimi odgovori na podane pripombe. ZGS izpolnjuje tudi vse naloge v povezavi z zavarovanimi vrstami: redno delovanje intervencijske skupine, ocenjevanje škod od zavarovanih vrst in priprava strokovnih mnenj za poseganje v populacije velikih zveri.

Pri izvajanju gozdnih del lastnike opozarjamo na skrajno previdnost, pri čemer naj v čim večji meri upoštevajo vsa pravila varnega dela v gozdu, vključno z uporabo ustrezne varovalne opreme. V času epidemije koronavirusa lahko vsaka oskrba poškodovanega pri delu v gozdu povzroči dodatno obremenitev za zdravstvene delavce, pri ponesrečencu pa dodatne zaplete. Lastnike gozdov pozivamo, naj se del ne lotevajo, če za to niso ustrezno usposobljeni in opremljeni. V tem primeru naj raje najamejo poklicne izvajalce del v gozdovih. 

Ne spreglejte knjige DREVESNIČARSTVO IN TRSNIČARSTVO slovenskih avtorjev Gregorja OSTERCA in Denisa RUSJANA. 

VABLJENI K NAKUPU.  

g