Vinarji najhujše šele pričakujejo

27 marca, 2020
0
0

Združenje družinskih vinogradnikov Slovenije je minuli teden poslalo kmetijski ministrici dr. Aleksandri Pivec poziv za pomoč in ublažitev posledic gospodarske krize v vinogradniško-vinarskem sektorju zaradi posledic ukrepov za blažitve korona virusa.

V njem so opozorili, da se bodo z zamikom pokazale tudi ekonomske posledice, ko izredni ukrepi ne bodo več potrebni, ker so zaprti gostinski objekti in je prekinjena poraba na vseh vinskih trgih. Tuji kupci ne naročajo oz. odpovedujejo že potrjena naročila, turizem je zaustavljen tako doma kot v tujini, in odpovedane ali preložene vse domače in mednarodne sejemsko aktivnosti, ter otežene transportne poti in pretok blaga, kar pomeni, da je poraba vina skoraj ustavljena. Glede na sedanji položaj pričakujejo težave najmanj do jeseni, denarnih prilivov pred koncem leta oz. pred začetkom novega leta pa ne morejo pričakovati. Za ponovno stabilizacijo tržišča in povrnitev v normalno delovanje pa ocenjujejo, da bo potrebno najmanj leto dni, če ne dve ali več. Zato so predlagali nekaj ukrepov, s katerimi bi lažje ohranili likvidnost pri zmanjšanih denarnih prilivih: takojšnji moratoriji na vse kreditne obveznosti, popolno zamrznitev plačevanja obrokov in obračunavanja obresti za čas trajanja epidemije in še 12 mesecev po tem, enostavno in hitro odobravanje premostitvenih kreditov za financiranje zalog oz. plačila repromateriala. Prav tako predlagajo  subvencioniranju ali znižanje zavarovanj, oprostitev plačevanja prispevkov in davkov za kmete in njihove zaposlene za čas trajanja epidemije in še vsaj pol leta po tem in nadomestitev dela izpadlih dohodkov kot pavšalna enkratna nepovratna pomoč za male vinarje, ki davke plačujejo po KD in povrnitev dela dohodkov za manjša podjetja in zasebnike iz vinarske panoge, ki vodijo knjigovodstvo.

 Težave se bodo stopnjevale

V ZDA in na Kitajsko je šlo še nekaj pošiljk vina, a to je bolj tolažilno, sicer pa ima prednost zdravje ljudi in nemotena oskrba z repromaterialom za delo v vinogradih. Ničesar nam ne primanjkuje, dovolj imamo semen, fitofarmacevtskih sredstev in gnojil, in sedaj se vidi, kako pomembno je, da imaš svojo oskrbno infrastrukturo, nam je dejal Silvan Peršolja, direktor kleti Brda. Ker naročil za vino ni, sta dve tretjini zaposlenih na dopustu oz. na čakanju, pomoč iz državnega paketa ukrepov bo dobrodošla. Vinarji smo se navajeni boriti z naravo, ob krizi 2010 so bili odprti azijski trgi, v sedanjih razmerah pa ni recepta. Spletna prodaja vin se je povečala, a je še vedno zanemarljiva, prej je to za nas preizkus, kako smo nanjo pripravljeni. Pričakujem, da se bodo težave naslednja dva meseca še stopnjevale,  konec leta se bodo pokazale tudi zaloge vina, je sklenil Peršolja.

    

 

 

 Silvan Peršolja, direktor Kleti Brda