Več kot polovica zlatih, dva kruha z vsemi točkami

25 marca, 2020
0
0

»Na letošnje ocenjevanje smo prejeli 79 hlebcev omamno dišečega kruha. Največ so jih spekle članice domačega društva, občani Škocjana in članice sosednjih društev. Kruh so prinesli tudi od drugod, in sicer iz Dolskega pri Ljubljani, Velikih Lašč in Primorske. Zelo vesele smo bile sodelovanja naših najmlajših, kruh so z vzgojiteljicami pekli tudi otroci iz vrtca Radovednež Škocjan, vrtcev Šmarjeta in Šentjernej ter otroška skupina Turističnega društva Dolsko pri Ljubljani,« nam je povedala Simona Globevnik, predsednica DPŽ Škocjan.

Največ posebnih vrst kruha
Namen prireditve, ki jo Škocjanke pripravijo ob podpori domače občine in KGZ Novo mesto, je zboljšanje kakovosti domačega kruha. Da je namen dosežen, pritrjujejo tudi ocene komisije, ki so iz leta v leto višje. Vse hlebce razvrstijo v kategorije: pšenični kruh, rženi kruh, kruh iz drugih krušnih žit, mešani kruh,
kruh posebnih vrst, praznični kruh in kruh, vzhajan z drugimi vzhajalnimi sredstvi. Vsi izdelki morajo biti pripravljeni iz največ enega kilograma moke in imeti obliko hlebca.

»Letos je bilo največ izdelkov v kategoriji posebnih vrst kruha, to je s semeni, zelišči, ajdov kruh z orehi in drugi. Veliko je bilo tudi izjemno lepo okrašenega prazničnega kruha ter mešanega in navadnega pšeničnega. Posebnež je bil kruh, vzhajan z drožmi in kislim nastavkom,« je povedala Globevnikova.

Izdelke sta ocenjevali dve strokovni tričlanski komisiji na čelu s predsednikom Blažem Košakom, ki sta si podrobno ogledali in okušali vsak hlebec posebej. Dva izdelka so izločili iz ocenjevanja, trije niso presegli točkovnega praga za priznanje, zato so prejeli le zahvalo, bronasto priznanje so dosegli trije izdelki, srebrno 19 in zlato kar 52 izdelkov. Najvišja ocena, ki jo lahko prejme izdelek, je 80 točk. To je že drugo leto zapored uspelo doseči Jožetu Senegačniku iz Škofljice, tokrat za praznični kruh in rženi kruh s pivom in medom. Njegov ajdov kruh z orehi in chia semeni pa je prejel 79,7 točke. Med članicami škocjanskega društva je najvišjo oceno prejela Stanka Žagar iz Grmovelj za praznični kruh. Dosegla je 79,5 točke.

Prirediteljice so vse hlebce izjemno lepo razstavile in prostor popestrile z risbami otrok iz domačega vrtca ter pripravile izjemno lepo podelitev priznanj s kulturnim programom. Ta je potekala v dvorani Metelkovega doma, kjer sta zbrane med drugim nagovorila domači župan Jože Kapler in direktor KGZ Novo Mesto Jože Simončič. Oba sta pohvalila prizadevne članice društva, Simončič pa je poudaril, da nas razstava kruha opominja na to, da je hrana vrednota, zato moramo biti do nje spoštljivi, ter da je treba obvarovati slovensko zemljo in kmeta. V imenu komisije je spregovorila Betka Verščaj in pohvalila izjemno spretnost pekov, ki se kaže v kakovosti izdelkov. Dogodek so popestrili še harmonikarji glasbene šole Janeza Lekšeta, malčki iz vrtca Radovednež in Janez Strašek, ki je navdušil s petjem in deklamacijo. Prirediteljice so vse sodelujoče obdarile s praktičnimi darili, se zahvalile donatorjem in pripravile pokušino kruha ob dobri kapljici domačih vinogradnikov.