V dolgi vrsti tudi cisterne z mlekom

16 marca, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

V preteklem tednu so se zaradi ukrepov posameznih držav za zajezitev okužbe s koronavirusom začele težave tudi pri izvozu mleka. V začetku prejšnjega tedna so se sprva pojavile na meji z Italijo, predvsem zaradi nezmožnosti prevzema mleka, zadnji vikend pa so se tudi na meji s Hrvaško vile dolge kolone tovornjakov, med katerimi so na prehod čakale tudi cisterne s slovenskim mlekom. S ponedeljkom se je situacija začasno uredila, vprašanje pa je, koliko časa bo Hrvaška tovorna vozila še spuščala čez mejo. Na začetku tedna so namreč ponovno nastajale kolone pred mejnima prehodoma Gruškovje in Obrežje proti Hrvaški.

Italijanske mlekarne so zaradi padca prometa zmanjšale predelavo mleka v mlečne izdelke, vendar povpraševanje po surovini ostaja, saj so se preusmerile v proizvodnjo izdelkov z daljšim rokom trajanja. Ker se je Italija zavezala, da ne bo prekinjala strateških poti z drugimi državami, cistern z mlekom na svoji meji trenutno ne ustavljajo.

Slovenska podjetja, ki mleko izvažajo, in mlekarne nastalo situacijo sproti in uspešno rešujejo, čeprav jih negotovo dogajanje v sosednjih državah skrbi.

Slovenski trgovci zdaj glede na povpraševanje naročajo večje količine izdelkov, saj si ljudje očitno še vedno pripravljajo velike zaloge hrane. Ker Slovenija ni samooskrbna, bi morebitno krhanje uvoznih poti povzročilo prekinitev dobave zelenjave in sadja, pri čemer mleko sicer ne bi predstavljalo težave, razen v primeru popolne prepovedi izvoza za daljše obdobje – kar pa bojda tudi ni izključeno.