Odkup živine zaenkrat poteka nemoteno

13 marca, 2020
0
0

Koordinacijska skupina MKGP je na podlagi prejetih in dostopnih podatkov ocenila, da trenutno preskrba s hrano ni motena in ogrožena, zato razloga za vsakršne pretirane aktivnosti in hipnega zalaganja z živili, ni. Ta bodo še vedno na voljo. Ministrstvo pripravlja ukrepe, ki bodo v pomoč sektorjem za zagotavljanje nemotene oskrbe s hrano.

Predlagajo, da se v Sloveniji uvedejo posebni ukrepi, ki odstopajo od načel prostega pretoka blaga in storitev v EU, ki veljajo v normalnih razmerah. Zato se bo pristopilo k pripravi ukrepov za omejitev meddržavnega transporta lesa in živih živali, svežega sadja in zelenjave, krušnih žit in krme za živali ter krompirja. Nujna je priprava ukrepov za takojšnjo zagotovitev potrebnih skladiščnih kapacitet za hrano in les. V kolikor bi živali, ki bi naj obtičale v Sloveniji, izvirale iz drugih držav in so namenjene za sosednje trge, bodo na osnovi odločbe Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin določeni nadaljnji ukrepi iz vidika dobrobiti živali.

Direktor podjetja Loške mesnine iz Škofje Loke Mitja Vodnjov pravi, da klavnica v Škofji Loki deluje običajno. Odkup in klanje živali poteka po ustaljenem ritmu, omejili pa so dostop do klavnice. To pomeni, da ne nudijo uslug klanja za kmete, saj bi lahko kmetje prišli v stik z zaposlenimi. Ta ukrep bo veljal do nadaljnjega. Vodnjov dodaja, da ne pričakuje sprememb, če pa bi do teh prišlo, imajo že v načrtu krizni scenarij.

Ponovno pozivajo vse državljanke in državljane in javne zavode ter vse institucije, da posegajo po lokalnih produktih. Prehranske navade naj usmerijo na lokalne produkte, ki so sezonsko na voljo, so dostopni na lokalnem trgu in niso vezani na dolge logistične poti. S tem bomo na daljši rok zagotavljali neodvisnost na prehranskem področju v podobnih razmerah. S tem tudi zagotavljamo stabilnost slovenskega podeželja, delovna mesta in kakovost življenja, sporočajo s kmetijskega ministrstva.

O spremembah vas bomo obveščali na spletnih straneh Kmečkega glasa in v tedniku Kmečki glas.