Solata, brez muke posajena na dan mučenikov

11 marca, 2020
0
0

Solata najbolje uspeva pri temperaturah od 10 do 20 stopinj Celzija, ko pa nastopijo daljši in bolj vroči dnevi, pa gre hitro v cvet.

Prva previdnost je potreba že pri nakupu sadik. Večje, toda pretegnjene sadike niso primerne (takšne so zato, ker so bile predolgo v rastlinjakih ali v prodajnih centrih). Bolje je kupiti manjše, toda močne sadike. Dobro je pogledati tudi koreninski sistem, ki naj bo lepo razvejan. Kaj pa sorte? Za jedce, ki morajo imeti vsak dan na mizi veliko skledo solate, je najlažje poskrbeti s sajenjem sort v tipu gentile, ki ne naredijo glav, ampak rozete, ki jih je možno stalno rezati.

Sorte solate v tipu gentile ne naredijo glav, ampak rozete, ki jih je možno stalno rezati.

Za hitro rast so nujna rodovitna tla, zato posevku solate dodamo kompost. Ker pa je marca zemlja še hladna, je dobro poskrbeti, da se čim prej ogreje.

Jaz že nekaj let to naredim tako, da na prekopana rahla tla najprej položim debelo prekrivko iz ovčje volne, v katero zarežem luknje ter potem vanje posadim sadike solate.

Sorte, ki rastejo v obliki rozet, se posadi 40 cm narazen (za tiste, ki naredijo glave, je dovolj 30 cm med sadikami); čeprav je razdalja velika, bo ves prostor kmalu zapolnjen. Kompost dodam samo k vsaki sadiki posebej, in ne kar povprek na parcelo. Preden posajeno solato prekrijem z dvojno plastjo koprene, jo seveda še zalijem. Pri tem je treba biti previden, da se ne omoči sadik, saj so mokri listi veliko bolj podvrženi širjenju plesnenja in propadanju sadik. Tudi pozneje pridelka ne škropimo po listih, zalivamo zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, da ne spodbujamo razvoja sive ali pepelaste plesni.

Mišo Pušenjak sem vprašala, ali je po sajenju sadik bolje solato prekriti z eno debelejšo prekrivko ali z dvojno plastjo tanke. Dejala je, da je boljša dvojna tanjša (kar je tudi lažje), saj je vmesni zrak izolator, ko pa se dnevi zares otoplijo, pa je treba eno plast prekrivke odstraniti, da se pridelek ne pregreva.

V takšnih razmerah solata hitro uspeva, rastline niso starikave, zato imamo lahko kmalu na mizi obilo krhke in sočne solate.