Mlekarne čakajo in spremljajo dogajanje

6 marca, 2020
0
0

V januarju 2020 so slovenske mlekarne odkupile za 2,4 odstotka več mleka kot v januarju 2019. Odkupile so skoraj 48.000 ton mleka in ga predelale v več fermentiranih mlečnih izdelkov (3.600 ton) in sira (1.350 ton), ter v manj masla in konzumnega v primerjavi z decembrom in januarjem 2019.

Nizozemska ponudba mleka raste že od lanskega poletja, januarja 2020 pa se je količina povečala za več kot 3 odstotke. Rast prireje je le delno okrevanje po upadu, ki sta ga povzročila huda suša in regulacija fosfatov v letu 2018 in v prvih sedmih mesecih leta 2019.

Prireja mleka kaže mešano podobo

Ponudba mleka v EU se je decembra povečala za več kot 1 odstotek, kar je pomenilo majhen pospešek rasti v primerjavi s prejšnjimi tremi meseci. V tem mesecu se je nadaljevalo tudi rahlo povečanje količin v Nemčiji, Franciji, na Nizozemskem in Poljskem. Ponudba irskega mleka se je v zadnjem četrtletju močno zmanjšala, s čimer se je eksponentna rast tam končala.

Prireja mleka v drugih globalno pomembnih državah izvoznicah, je decembra pokazala mešano podobo. Po eni strani se je prireja mleka zmanjšala na Novi Zelandiji (-0,5 odstotka) in v Urugvaju (-6 odstotka). Na drugi strani pa sta ZDA in Argentina prirejali več. V ZDA je bilo naraščanje sicer skromno (manj kot 1 odstotek), Argentina pa je prirejo decembra povečala za 4 odstotke. Avstralska prireja mleka je v tem mesecu ostala enaka. Skupni obseg prireje največjih izvoznikov mleka (vključno z EU) je bil v koledarskem letu 2019 nekoliko višji ( + 0,1 odstotna rast) kot v letu 2018.

Zaradi širjenja koronavirusa (Covid-19) v Evropi in negativnih občutkov povezanih z njim tudi na trgu z mlekom – predvsem na področju prodaje mlečnih izdelkov – trenutno vlada negotovost.

Vpliv virusa bo kratkotrajen

Težave je na začetku leta povzročila Kitajska, saj v pristaniščih niso raztovarjali kontejnerjev, zato je po vsem svetu primanjkovalo zabojnikov za pošiljanje blaga. Zmogljivost kitajskih pristanišč je še vedno zmanjšana zaradi manj osebja, ki prednostno raztovarja medicinski material, veliko plovil pa še čaka na raztovarjanje.

Učinki strahu pred virusom so se že pokazali na zadnjih dražbah svetovne trgovine z mlečnimi izdelki (GDT), kjer se je po napovedih dobičkov v začetku leta 2020, na februarskih dražbah GDT indeks že zmanjšal za 7,4 odstotke.

Številni analitiki mirijo, da bo vpliv virusa kratkotrajen, menijo pa tudi, da so ekstremni vremenski pojavi za prirejo mleka lahko precej bolj usodni. Trenutno gre za igro čakanja, kot pravijo v nekaterih večjih mlekarnah – saj je treba počakati in spremljati, kaj se bo zgodilo.