Slaščice z jabolki in orehi

27 januarja, 2020
0
0

Tufahije (tuffah pomeni arabsko jabolko) so v sladkorju kuhana jabolka, sladica perzijskega izvora. V Bosno so jo prinesli Turki, danes pa jo radi pripravimo tudi pri nas, saj so tufahije izvrstna slaščica, poleg tega pa jih je preprosto pripraviti. Namesto orehov in mandljev lahko za nadev uporabimo samo orehe.

TUFAHIJE

Sestavine: 800 g jabolk (4 jabolka), 200 g sladkorja, 0,5 l vode, zavitek vaniljevega sladkorja, 0,25 dl smetane, 150 g sladkorja, 100 g orehov, 50 g mandljev, limonova lupinica

Jabolka olupimo in jim s posebnim okroglim nožkom izrežemo peščišče. Vodo zavremo z navadnim in vaniljevim sladkorjem, vložimo v sladkorni sirup jabolka in kuhamo 10 minut. Pazimo, da se ne zmehčajo preveč in razpadejo. Potem jih s penovko previdno poberem, zložimo na mrežo in pustimo, da se dobro odcedijo in ohladijo. Ohlajena jabolka napolnimo s stepeno sladko smetano, ki smo jidodali sladkor, mlete orehe in mandlje. Jabolka naložimo na krožnike in okrasimo s tepeno sladko smetano in potresemo z orehi ali pa okrasimo s sezonskim sadjem.

Več receptov najdete v 4. številki Kmečkega glasa