S kolesom, pa tudi avtom čez mejo po novi poti

10 januarja, 2020
0
0

Namenu so predali 1,29 kilometrov dolgo cestno povezavo med Budinci v občini Šalovci na slovenski in Andovci na madžarski strani meje.  Na obeh straneh meje živijo Slovenci.

Investicija je bila izvedena v programu sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Madžarska, v okviru projekta Guide2Visit (SIHU101), ki ga je prijavil madžarski Urad samouprave Železne županije, s sofinanciranjem Evropskega sklada za regionalni razvoj in podporo madžarske države. Pred modernizacijo je bila cesta od notranjosti Andovcev gramozirana, cesta pa se je izven naselja nadaljevala kot kolovozna pot med gozdovi vse do slovenske meje.

Z investicijo je bila uresničena primerna cestna povezava obmejnega območja za tukajšnje prebivalstvo, za turistične ponudnike in za turiste, ki obiščejo ta odmaknjeni svet.

Cilj investicije je bil tudi, da se z vzpostavitvijo celovitega sistema za usmerjanje obiskovalcev v turistično ponudbo slovensko-madžarskega obmejnega območja vključijo tudi ta območja ter da bi podprli združevanje razpršenih znamenitosti v enoteno turistični pridukt.   

Širina cestišča je 7 metrov, medtem ko se širina vozišča giba med 3,5 in 6 metrov. V nasipe cestišča je bilo vgrajenih 1061 m3 gramoza in drugega materiala, uporabljeno pa je bilo 608 m3 asfalta. Prekrivanje jarkov je bilo izvedeno na površini 1284 m2.

Oznake