21:44

Nujno potrebna podpora tudi za male govedorejske kmetije

21:06

Štirje predlogi Pomurcev za pomoč govedoreji

16:08

Rogljički z makom in figami

13:17

Predstavljena tretja generacija traktorjev serije M7

10:30

Preskušanja novih obetajočih sort jabolk

KMETIJSTVO PODRAVJA IN POMURJA

Nujno potrebna podpora tudi za male govedorejske kmetije

25.01.2020

preberi več

Štirje predlogi Pomurcev za pomoč govedoreji

24.01.2020

preberi več

KZ Lenart na prelomnici

23.01.2020

preberi več

Lani na Pomurskem sejmišču štirje, letos šest sejmov

16.01.2020

preberi več

Tina postala Martina XX.

14.01.2020

preberi več

Kmetica, ki ve tudi s peresom

Šalamenci so prijetna vasica v južnem delu osrednjega Goričkega. V njej živijo pridni in marljivi ljudje, ki so se nekoč preživljali s kmetijstvom. Med njimi sta bila tudi Marta in Franc Sever, ki sta se – potem, ko sta se spoznala na začasnem delu v Avstriji, vrnila na Martin dom. Tu sta nadaljevala s tradicijo kmetovanja. Denar, ki sta ga prislužila v  tujini, sta najprej vložila v – hlev. Da sta lahko povečala stalež govedi in krav molznic. In šele potem je prišla na vrst obnova hiše. Marta daleč okoli ni znana samo kot pridna, marljiva in vztrajna kmetica, pač pa se je dokazala tudi na številnih področjih v kraju: dolga desetletja je povezovala prireditve v kraju,  že od 4. razreda osnovne šole pa piše pesmi in skeče, zadnja leta pa tudi zgodbe. Objavlja jih v številnih lokalnih glasilih in periodičnem tisku. Z njimi se predstavlja tudi na številnih prireditvah v okviru Zveze kmetic Slovenije, regijskih srečanjih kmetic, prireditvah Društva podeželskih žena Gornja Radgona, katerega članica je že od leta 1996, ter dogodkih v okviru Zveze društev upokojencev Slovenije. Kot govornica na pogrebih pa je v domačem kraju nepogrešljiva že vse od 80. let prejšnjega stoletja. Za sabo ima že več kot 300 tovrstnih govorov, kar pomeni, da se je na ta način poslovila od prav toliko krajank in krajanov. Zadnja leta pa se predaja še en svoji veliki ljubezni – ročnim delom. Izjemen lik Marte Sever bomo predstavili v prihodnji številki Kmečkega glasa.

Dan pomurskih čebelarjev

Čebelarska zveza društev Pomurja je v trgovskem centru BTC City v Murski Soboti pripravila  tradicionalni in jubilejni dan medu z razglasitvijo rezultatov 19.  pomurskega ocenjevanja.   Letos je posebna komisija na Biotehniški šoli Rakičan ocenila 23 vzorcev medov. Čebelarji so na ocenjevanje oddali osem vzorcev ajdovega, šest akacijevega, štiri cvetličnega, po dva  kostanjevega in gozdnega ter en vzorec smrekovega medu. Po šest vzorcev prejelo zlato in srebrno priznanje, osem vzorcev bronasto priznanje, trije vzorci pa so prejeli zahvalo za udeležbo. Naj čebelar tokratnega pomurskega ocenjevanja medu je postal čebelar Janez Malačič iz Križevcev na Goričkem, ki je član Čebelarskega društva Puconci, saj je njegov cvetlični med z absolutno najvišjo oceno 30,88 točke postal šampion. Drugi najvišje ocenjeni je bil ajdov med čebelarja Gregorja Žaliga iz Dolnjega Lakoša, tretji pa enak med čebelarstva Kosednar iz Veščice pri Murski Soboti. Dan medu so popestrili s kulturnim programom. Vsi, ki so se udeležili dneva medu, so lahko na stojnici kupili med in poskusili medene dobrote. Sicer pa je predsednik zveze Janko Rožman dejal, da so letos tudi pomurski čebelarji zaradi zelo neugodnih vremenski razmer pridelali rekordno malo medu. S tem se je strinjal tudi podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije Janez Vencelj, ki je prav tako nagovoril zbrane. V čebelarsko zvezo društev Pomurja, ki deluje od aprila 2003, je vključenih 24 čebelarskih društev s 700 čebelarji in 16. 500 čebeljimi družinami.        

Blagoslovi konjev

Danes je Sv. Štefan, med drugim tudi zavetnik konj. Tudi v številnih Slovenskih krajih na ta dan obredno blagoslavljajo konje. Mi smi obiskali priložnostne prireditve v Spodnji Polskavi pri Slovenski Bistrici, Pernici pri Mariboru in v Rakičanu pri Murski Soboti, kjer so tamkajšnji farni župniki opravili tradicionalno žegnanje teh plemenitih in iskrih živali. Največ – več kot petdeset živali različnih pasem, se je zbrali pri cerkvi Sv. Marjete v Pernici, kjer je prireditev že 23. po vrsti pripravil tamkajšnji Konjeniški klub Zlata horda. Klub že vse od začetka vodi neumorni Jože Horvat. Tudi letos je štefanov blagoslov konjev v Pernici opravil tamkajšnji farni župnik Marjan Nemec, ki je vsaki živali podelil tudi blagoslovljeni kruh s soljo, konjeniki pa so bili deležni priložnostnih daril in okrepčila. Več s teh in drugih blagoslovih po Sloveniji v 1. številki tiskane izdaje Kmečkega glasa letnika 2020, ki izide že ta torek, 31. januarja.

Delavnica za govedorejce

Zima je čas, da si tudi kmetje od pridnega dela na poljih od zgodnje pomadi do pozne jeseni nekoliko odpočijejo. Tudi govedorejci, ki imajo sicer vsakdanje obveznosti z živino v hlevih tudi ta letni čas. Tisti, ki so usmerjeni v prirejo mleko, pa morajo v hleve med krave vsak dan dvakrat. Kljub vsemu si tudi ti najdejo čas za redna zimska izobraževanja, vedoč, da lahko z novimi znanji pripomorejo k večji ekonomiki svojih prirej za mleko ali meso. Mednje bi lahko uvrstili tudi člane Govedorejskega društva lisaste pasme Ljutomer-Križevci, ki so v prostorih kmetijske zadruge nedavno ob pomoči KGZS-Zavod Murska Sobota pripravili govedorejsko delavnico. Specialista z Zavoda – za travništvo dr. Stanko Kapun in za govedorejo Janez Lebar, ki je tudi koordinator strokovne skupine za govedorejo, sta namreč ob prisotnosti članov govorila na temo voluminozne krme in plodnosti. Dr. Kapun je s prisotnim govedorejci ocenjeval kakovost osnovne voluminozne krme in govorili o letošnjih rezultatih dosejevanje travnih in travno-deteljnih mešanic, Lebar pa o plodnostnih težavah v čredah krav molznic in o pomenu prezračevanju kot nujnem ukrepu za zmanjševanje vročinskega stresa. Za takšne oblike usposabljanja je med govedorejci veliko zanimanja, zato jih bodo organizirali tudi v bodoče. Od letošnjega volilnega občnega zbora društvo z okrog 130 člani, ki prihajajo z območja občin ljutomerske upravne enote, vodi novi predsednik Branko Žnidarič, tajnik pa ostaja Saša Seršen iz Veržeja.                                                                                                                                

Kmetijstvo Podravja in Pomurja

pred 1 dnevi
Nujno potrebna podpora tudi za male govedorejske ...
Padanje števila krav molznic je v Sloveniji velika težava in je zadnji čas, da se trend, ki je prisoten že ...
(0)
pred 2 dnevi
Štirje predlogi Pomurcev za pomoč govedoreji
Na današnji okrogli mizi v veliki dvorani Pomurskega sejma, kjer so govorili o perspektivah govedoreje v novem ...
(0)
pred 3 dnevi
KZ Lenart na prelomnici
Prihodnost KZ Lenart, ki ima sicer le okrog 50 članov, a na območju Slovenskih goric in na zahodnem Goričkem, kamor ...
(0)
Jan 16, 2020
Lani na Pomurskem sejmišču štirje, letos šest ...
V dveh terminih se je minulo leto 2.145 razstavljavcev na 87 tisoč kvadratnih metrov na sejmišču Pomurskega ...
(0)
Jan 14, 2020
Tina postala Martina XX.
V organizaciji društva vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer in Kluba Martina, ki združuje vse vinske ...
(0)
Jan 09, 2020
Kmetica, ki ve tudi s peresom
Šalamenci so prijetna vasica v južnem delu osrednjega Goričkega. V njej živijo pridni in marljivi ljudje, ki ...
(0)
Dec 27, 2019
Dan pomurskih čebelarjev
Čebelarska zveza društev Pomurja je v trgovskem centru BTC City v Murski Soboti pripravila  tradicionalni ...
(0)
Dec 26, 2019
Blagoslovi konjev
Danes je Sv. Štefan, med drugim tudi zavetnik konj. Tudi v številnih Slovenskih krajih na ta dan obredno ...
(0)
Dec 23, 2019
Delavnica za govedorejce
Zima je čas, da si tudi kmetje od pridnega dela na poljih od zgodnje pomadi do pozne jeseni nekoliko odpočijejo. Tudi ...
(0)
Dec 20, 2019
Znani so pridelovalni rezultati za sladkorno peso ...
Pridelava »cukrce«, kakor v Spodnjem Podravju, kjer je nekoč stala tudi edina slovenska tovarna sladkorja, ...
(0)
Dec 19, 2019
Lušt(ne) jaslice
Družba Paradajz iz Renkovcev v Prekmurju, ki je z devetimi hektarji pokritih steklenjakov, namenjenih pridelavi in ...
(0)
Dec 02, 2019
Šola floristike v Dobrovniku
Zelo pestremu dogajanju v podjetju Ocean Orchids konec novembra, ko se je v njihovih prostorih tudi letos zgodil zelo ...
(0)