11:40

Cvetoča pomlad

16:09

Za pusta jih ne sme zmanjkati

10:26

Inovativni mladi kmetje bodo mentorji

16:12

Spomladi poskrbimo za trato

10:44

Objekti na kmetiji

IZ NAŠIH KRAJEV

Izbrana kakovost tudi za žita

8.09.2019

preberi več

Digitalizacija, inovativnost, znanje, povezovanje

20.08.2019

preberi več

Najvišje gojeni haskap

23.07.2019

preberi več

Ohranjajo tradicijo

16.07.2019

preberi več

Ob Vremskem prazniku

9.07.2019

preberi več

Reja govedi v poletni vročini

  Poletne temperature vse bolj naraščajo.  Posledice tega čutijo tudi krave oziroma živina sploh, ki že trpijo zaradi vročinskega stresa. Znamenja v hlevu, kot so pospešeno dihanje  in slinjenje so očitni znaki tega. Zato moramo živalim pomagati prebroditi vroče dneve. Kot pravi v strokovnem nasvetu, ki bo prav tako objavljen prihodnjo sredo v regijski prilogi Sp. Podravje mag. Anton Hohler, na KZGS-Zavod Ptuj specialist za živinorejsko tehnologijo, »… zauživanje velikih količin vode v času vročinskih ekstremov ni samo pomembno za človeka, pač pa tudi za živali. Če te ni dovolj oziroma če pretoki vode niso zadovoljivi ali  je prostor pred koritu premajhen, ali neustrezna kakovost vode (npr. povečana količina nitratov v vodi, bakterijska onesnaženost in težke kovine), je zauživanje takšne vode precej manjše in prav tako krave pojedo manj krmnega obroka. Živali takrat ne trpijo samo žeje, ampak se hitreje pri njih razvije vročinski stres.  Zato moramo vodi iz lastnega vodovoda preverjati njeno kakovost.«   V poletnem času pa v Sloveniji ne bi smelo biti nobenega hleva brez ventilacije, opozarja. Z ventilacijo namreč hladimo živali in odvajamo odvečno vlago iz hleva. Zato le dobra ventilacija uspešno hladi živali.  Z ventilacijo, pojasnjuje mag. Hohler, moramo odvesti vsaj 30 l vode na žival na dan, pri 60 kravah je to kar 1800 l vode. Zato mora biti v hlevu nameščenih dovolj ventilatorjev. Ventilatorji s hitrostjo 1 m/s ne zadostujejo. Priporoča se gibanje zraka 2,5 – 3m/s, v času zelo visokih temperatur je gibanje zraka celo dopustno nad to mejo, še pravi priznani strokovnjak za govedorejo.  

Žetev ječmena še za nekaj dni prestavljena

  Kljub optimističnim napovedim se letošnja žetev še ni začela. Navkljub vročini prejšnji  in ta teden, ki jo je danes tudi v Pomurju prekinilo obilno deževje, slama ječmena tudi na najbolj prodnatih tleh še ni bila dovolj suha, posledično so prve poskusne žetve pokazale še vlažnost v zrnju ječmena 14,5 % in več. V okolici Murske Sobote pa so včeraj prvi klasi že padli. Po napovedih pridelovalcev naj bi kombajne v polni pari zagnali šele sredi prihodnjega tedna, na težjih tipih tal še pozneje. Seveda je vse odvisno od vremena. Od priodnjega torka naj bi tudi SV Slovenijo zajel novi vročinski val. Čeprav so v Panviti v mešalnici krmil v Lipovcih že v četrtek odprli odkupno mesto, doslej odkupa še ni bilo. Znana ni niti odkupna cena, ki pa naj bi bila po besedah vodje komerciale Panvitinega Kmetijstva Aleša Zvera »… podobna lanski, konkurenčni bodo tudi odkupni pogoji.« Tudi drugi največji odkupovalec ječmena v Pomurju – Agrocorn iz Turnišča, še nima formirane cene, bo pa ta po zagotovilih direktorja Edija Špilaka »…vsaj enaka, če že ne višja od lanske.« Spomnimo: lani je tona ječmena ob zelo drobnem in izpitem zrnju oziroma posledično nizki hektolitrski teži – žetev ječmena se je namreč zaradi vročega vala začela in posledično prisilnega zorenja že sredi junija.  iz, veljala od 130 do 135 €. Nizki hektoliter potem sploh ni bil odkupni parameter, pač pa le vlažnost. Panvitini pogodbeni pridelovalci so dobili še 3 €/t dodatka (torej 138 €/t). Predlanskim je bila odkupna cena ječmena 115 €/t (hektolitrska teža do 76), oziroma 120 €/t (hektoliter nad 76).  

Tako so nekoč naši dedki kosili travnike

Kanček nekdanjega utripa že štiri leta prikazujejo člani Društva ljubiteljev starodobne tehnike Pufkači Ižakovci, ki so tudi letos v soboto, 11. maja, prikazali košnjo s kosami na stari način. Kar lepo število koscev vseh generacij se je ob jutranjem svitu zbralo v zaselku Hrenovice v Beltincih na domačiji Mirka in Ivana Hirci, ki sta za to priložnost društvu in koscem odstopila 20-arski travnik za košnjo.Več o tem v 21. številki piše Jože Žerdin v rubriki Iz naših krajev.

Čebelarska zveza SSD letos praznuje 50 let

Čebelarska zveza Spodnje Savinjske doline (ČZ SSD) letos praznuje 50-letnico delovanja. Hkrati s tem jubilejem pa čebelarji na območju Spodnje Savinjske doline praznujejo tudi 110-letnico organiziranega čebelarstva na tem območju. Začetek njihovega praznovanja predstavlja že letošnji občni zbor, ki so ga imeli na turistični kmetiji Tratnik v Pongracu pri Grižah.Več o tem v rubriki Iz naših krajev v 15. številki Kmečkega glasa piše Tone Tavčar.

Iz naših krajev

Sep 08, 2019
Izbrana kakovost tudi za žita
Shema kakovosti bi lahko bila pomemben premik v smeri, da bi tudi s krušnimi žiti povečali samooskrbo. Po ...
(0)
Aug 20, 2019
Digitalizacija, inovativnost, znanje, povezovanje
Digitalizacija, podeželska mladina in mladi kmetje, hrana iz naše bližine, generacijska pomladitev, ...
(0)
Jul 23, 2019
Najvišje gojeni haskap
Ob vožnji na Rakitno pritegne pogled pod gozdnim robom na desni strani ceste velika zelena prevleka. Če pa se peljete ...
(0)
Jul 16, 2019
Ohranjajo tradicijo
Turistično društvo Zagradec in vaščani Kitnega Vrha so v nedeljo, 7. julija, pripravili že 19. ...
(0)
Jul 09, 2019
Ob Vremskem prazniku
Praznovanje Vremskega praznika poteka že vrsto let v počastitev dneva državnosti. Tokrat je domače TKŠD ...
(0)
Jun 25, 2019
Reja govedi v poletni vročini
  Poletne temperature vse bolj naraščajo.  Posledice tega čutijo tudi krave oziroma živina sploh, ki ...
(1)
Jun 22, 2019
Žetev ječmena še za nekaj dni prestavljena
 Kljub optimističnim napovedim se letošnja žetev še ni začela. Navkljub vročini ...
(1)
May 21, 2019
Tako so nekoč naši dedki kosili travnike
Kanček nekdanjega utripa že štiri leta prikazujejo člani Društva ljubiteljev starodobne tehnike ...
(0)
Apr 11, 2019
Čebelarska zveza SSD letos praznuje 50 let
Čebelarska zveza Spodnje Savinjske doline (ČZ SSD) letos praznuje 50-letnico delovanja. Hkrati s tem jubilejem pa ...
(0)
Mar 27, 2019
Tradicionalni Jožefov sejem v Petrovčah
V Petrovčah so tudi letos pripravili že 31. Jožefov sejem, ki ga je prejšnji torek obiskalo veliko ljudi. Na ...
(0)
Feb 27, 2019
Prikaz rezi sadnega drevja
Kmetijsko-gozdarski zavod Nova Gorica je nosilec projekta oz. operacije LAS Krasa in Brkinov »Kakovost & ...
(0)
Nov 28, 2018
30 let delovanja v prid domačemu kmetijstvu
Ob 30-letnici obstoja je Kmečka izobraževalna skupnost (KIS) v petek, 16. novembra, v Kulturnem domu v Pliberku ...
(0)