21:17

Česa smo največ pojedli in koliko samooskrbni smo?

15:43

Dijaki izdelujejo leseno plovilo

13:43

Resje za celoletno cvetenje

12:38

Podcenjevanje zahtevnosti in nevarnosti dela v gozdovih

22:02

Prašičerejci lažje dihajo

TURIZEM NA PODEŽELJU

Jabolk in hrušk je letos manj

31.10.2019

preberi več

KMETIJA NAJ TO OSTANE TUDI PRI OBDAVČITVI

30.10.2019

preberi več

Oljke s pogledom na Piran

21.10.2019

preberi več

Kmetijska ministrica v Halozah

21.10.2019

preberi več

38. Kmečki praznik v Svečini

10.10.2019

preberi več

Vse več žit za krmo in manj za hrano

Poglaviten razlog za to so odkupne cene, ki ne sledijo pridelovalnim stroškom. Naši kmetje si zato prizadevajo, da namesto pridelka s polj raje le-tega unovčijo v obliki mesa ali mleka. Zanimivo je še nekaj: po sicer prvih podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) in se nanašajo na 1. junij, naj bi koruza v letošnjem letu rasla na skoraj 40 % vseh slovenskih njivah. Sicer pa je bilo žitom za zrnje letos namenjenih 95.564 hektarjev površine, kar je približno toliko kot pred enim letom (oz. za 0,6 % več).   Pšenici so glavnemu krušnemu žiti so kmetje in kmetijske družbe tudi ob lanski setvi namenili manj površin, kakor leto pred tem: le 26.330 ha ali 4 % manj kot leto pred tem.  Manjše kot v prejšnjem letu so bile tudi površine, zasejane z ržjo in soržico (za 9 %) ter z ajdo kot glavnim posevkom (za 19 %). Med krmnimi žiti, ki so po pridelovalnih površinah v porastu, pa prevladuje koruza za zrnje. Tako je bilo po trenutnih razpoložljivih podatkih za ta namen posejanih za 5 % več površin kot lani:   žetev bo opravljena na 38.817 hektarjih. Razliko do skupne površine koruze (okrog 66 tisoč hektarjev) naj bi predstavljala koruza za silažo. V zadnjih letih so v porastu tudi površina z ječmenom, ki je bil pospravljen z  21.113 ha, kar pomeni na medletni ravni rast za 1 %;  in s tritikalo (za 2 %, na 5.785 ha).  

Išče se 24. vinska kraljica Slovenije

Družba Pomurski sejem - nosilec projekta Vinska kraljica Slovenije,  je že minuli teden objavil natečaj za izbor 24. Vinske kraljice Slovenije, ki bo nosila krono v letu 2020. K sodelovanju na natečaju za izbor so vabljena dekleta med 18. in 25.  letom starosti, so slovenske državljanke samskega stanu, ki imajo znanje o vinih, o slovenskem vinogradništvu, obvladajo vsaj en večji svetovni jezik in imajo vozniški izpit. Kandidatke, ki bodo pravočasno oddale prijavo in ustrezale pogojem natečaja, bodo v začetku letošnjega novembra povabljene na predstavitev komisiji za izbor Vinske kraljice Slovenije. Najprimernejše dekle, izbrano skladno s pravilnikom, pa bo okronano za 24. Vinsko kraljico Slovenije v januarju 2020.  Prijava kandidatke mora vsebovati: ime in priimek, stalni naslov, datum in kraj rojstva, kontaktne podatke (številka mobilnega telefona, elektronski naslov), podatke o izobrazbi, kratek življenjepis in fotografijo. Organizator bo zbiral prijave do vključno 18. oktobra 2019 na poštnem naslovu: Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona (Vinska kraljica Slovenije). Pri prijavi po klasični pošti je merodajen poštni žig z datumom oddaje pošiljke, kandidatke pa se lahko prijavijo tudi na elektronski naslov: miran.mate@pomurski-sejem.si.

Izbrana kakovost tudi za žita

Shema kakovosti bi lahko bila pomemben premik v smeri, da bi tudi s krušnimi žiti povečali samooskrbo. Po ocenah nekaterih - odvisno od letine, v povprečju pri krušni pšenici ni niti slučajno večja kot 50-odstotna. Slovenske potrebe po krušni pšenici kot daleč najpomembnejšem krušnem žitu so od 120 do 150 tisoč ton; vse pšenice pa na letni ravni porabimo do 240 tisoč ton.  Uvedba sheme IK za žita ima precej podobnosti s sektorjem prašičje meso, saj največja mlevsko-pekarska podjetja pretiranega zanimanja zadnjo razumljivo ne kažejo. Njihova letna potreba po krušnih žitih daleč presega celotni slovenski odkup, zato lahko iz slovenske moke ponudijo največ tretjino celotne svoje proizvodnje Več v Kmečkem glasu.

Lendava med Bogračfestom in Lendavsko trgatvijo

    V okviru Festivala Vinarum, ki traja od 24. avgusta do 7. septembra, in ponuja številne kulturno-kulinarično obarvane dogodke, je prejšnjo soboto potekal Bogračfest – tekmovanje v kuhanju bograča, to soboto pa se bo festival zaključil z jubilejno, 40. izvedbo etnološke Lendavske trgatve.   Na tekmovališču v središču mesta se je letos pomerilo kar 100 ekip iz domovine in tujine in so imele kotičke postavljene kar v dolžini  700 metrov.  Po oceni posebne  komisije je najboljši bograč skuhala ekipa iz Dolge vasi, drugo mesto je pripadlo ekipi NK Čentiba, tretje pa ekipi Pikado Team Netko. Komisija je skupno podelila šest zlatih priznanj.Za najlepše urejeno tekmovališče pa so razglasili eno od ekip s sosednje Madžarske (Héthatár Nemzetismereti Egyesület). Pred razglasitvijo mojstrov bograča je priznanje župana Občine Lendava za predanost in dolgoletno delo kot vodja Bogračfesta prejel Igor Kolenko. Vse od začetkov prireditve leta 2005 je s sodelavci dosegel, da se je Bogračfest razvil v največjo kulinarično-turistično prireditev v Sloveniji in je zaslužen za Bogračfest v obliki, v kakršni poteka danes. Festival Vinarium je v teh dneh še v znamenju kulinarične ulice, koncertov, večerom lendavskega vina ter otvoritvijo razstave Christo & Jeanne-Claude, ki je še ena v nizu razstav likovnih velikanov na lendavskem gradu. Sklepno dejanje letošnjega festivala pa bo to soboto, 7. septembra, Lendavska trgatev, ki prav letos praznuje že svojo 40. obletnico. Gre za eno največjih etnoloških prireditev v Sloveniji, praznik vinogradnikov, ki postreže s tradicionalno povorko ter zabavno glasbenim programom pozno v noč. Foto: Mediaspeed.net 

Turizem na podeželju

Oct 31, 2019
Jabolk in hrušk je letos manj
Po lanski izjemni sadni letini so pridelki v intenzivnih sadovnjakih skromnejši. Po začasnih podatkih SURS ...
(0)
Oct 30, 2019
KMETIJA NAJ TO OSTANE TUDI PRI OBDAVČITVI
Aleks Simčič, vinar iz Vipolž, je začel graditi danes eno najbolj prepoznavnih slovenskih blagovnih znamk vin skupaj ...
(1)
Oct 21, 2019
Oljke s pogledom na Piran
 Razširjenosti oljčne muhe v celotni Istri je pospešilo letošnje obiranje oljk, pridelka pa ...
(0)
Oct 21, 2019
Kmetijska ministrica v Halozah
Ta s sosednjo Hrvaško obmejni gričevnat svet med Dravo in Dravinjo je minulo soboto obiskala na povabilo ...
(0)
Oct 10, 2019
38. Kmečki praznik v Svečini
Na Andrejevem trgu, ki je dobil ime po tamkajšnji farni cerkvi sv. Andreja, in njeni okolici z markantnim gradom, ...
(0)
Sep 29, 2019
Vse več žit za krmo in manj za hrano
Poglaviten razlog za to so odkupne cene, ki ne sledijo pridelovalnim stroškom. Naši kmetje si zato ...
(1)
Sep 23, 2019
Išče se 24. vinska kraljica Slovenije
Družba Pomurski sejem - nosilec projekta Vinska kraljica Slovenije,  je že minuli teden objavil natečaj za izbor ...
(0)
Sep 08, 2019
Izbrana kakovost tudi za žita
Shema kakovosti bi lahko bila pomemben premik v smeri, da bi tudi s krušnimi žiti povečali samooskrbo. Po ...
(0)
Sep 04, 2019
Lendava med Bogračfestom in Lendavsko trgatvijo
  V okviru Festivala Vinarum, ki traja od 24. avgusta do 7. septembra, in ponuja številne ...
(0)
Sep 02, 2019
Zlata sončnica Kmetiji Flis in TK Pri Filetu
Na AGRI se je končala akcija S kmetije za Vas, v kateri je sodelovalo devet kmetij. Strokovno komisijo, ki izbira ...
(0)
Aug 22, 2019
Vsaka generacija doda nekaj svojega
Tomaž Prinčič je vinar iz Kozane, je imel v Brdih med prvimi modri pinot. Na skoraj desetih hektarjih družinskega ...
(0)
Aug 20, 2019
Digitalizacija, inovativnost, znanje, povezovanje
Digitalizacija, podeželska mladina in mladi kmetje, hrana iz naše bližine, generacijska pomladitev, ...
(0)