13:22

Tradicionalni slovenski zajtrk

11:50

Prvi festival ajdovih jedi

09:43

ALENKA KODELE IN NJENE SLADKE STVARITVE

15:16

Mandljevi obročki z limonovo kremo

15:05

Sladice iz domačih jabolk

SKUPNA EU POLITIKA

KMETIJA NAJ TO OSTANE TUDI PRI OBDAVČITVI

30.10.2019

preberi več

PODEŽELJE NE POTREBUJE LE DENARJA, TEMVEČ ZNANJE IN SODELOVANJE

16.10.2019

preberi več

Kmetje so opravili veliko pionirskega dela

17.09.2019

preberi več

KOPOP in zakup

5.09.2019

preberi več

Digitalizacija, inovativnost, znanje, povezovanje

20.08.2019

preberi več

Najboljše je preprosto in lokalno

Na poti v okviru kulinarinčega festivala Kouzina na polotoku Halkidiki nam gostiteljici Maria Pappa iz turističnega območja gore Atos in Sofia Lazaridou, predstavnica Grške turistične organizacije v Beogradu, posredujeta nekaj podatkov o festivalu in turizmu. Letošnja Kouzina je potekala od 15. maja do 15. junija v 32 restavracijah na celem območju vzhodni Halkidiki. Prvi teden festivala je bila osrednja tema antična grška kuhinja, drugi morski sadeži Egejskega morja, tretji samostanskim jedi, četrti in zadnji teden je bil v znamenju sredozemske kuhinje. Delček slednje okusimo na Drenijskih otočkih iz katere popeljejo turiste iz plaž okrog Ouranoupolisa s čolnom. Počasna vožnja z ogledom nenaseljenega arhipelaga šestih Drenijskih otočkov, kar v prevodu pomeni Oslovski otoki, z rajskimi plažami, ki jih obkrožajo le galebi, traja slabo uro. Sofia Lazaridou vmes pove, da so se razmere v grškem turizmu po krizi 2008 umirile, ker so se začeli turisti vračati. Na tem celinskem delu Grčije je spet velikonemških, bolgarskih , francoskih, pa tudi srbskih turistov, ki jim predstavlja Solun že od nekdaj (podobno kot Slovencem Trst) priljubljeno nakupovalno središče.Na otočku Ammouliani, kjer nas čoln odloži, pa nas čaka ob toplem in mirnem morju bistvo grške kuhinje, preprosta in sveža morska hrana. Več v 29. številki Kmečkega glasa. 

Sprejet delni splošni pristop o Evropskem skladu za pomorstvo in ribištvo

Na zasedanju Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo v Luksemburgu so obravnavali kompromisni predlog uredbe o prihodnjem Evropskem skladu za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo, ki je bil podlaga za sprejem delnega splošnega pristopa Sveta. Med točkami s področja ribištva je bilo še sporočilo Komisije o stanju skupne ribiške politike in posvetovanju o ribolovnih možnostih za leto 2020. Na področju kmetijstva je romunsko predsedstvo predstavilo poročilo o napredku pri pogajanjih o svežnju uredb o reformi SKP po letu 2020. Med osrednjimi točkami zasedanja je bila obravnava predloga uredbe o Evropskem skladu za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo za finančno perspektivo 2021-2027, sprejet je bil tudi delni splošni pristop predloga uredbe, in sicer na podlagi kompromisnega predloga, ki ga je podalo romunsko predsedstvo. Delni splošni pristop, ki ga je sprejel Svet, predstavlja podlago za pogajanja o predlogu uredbe Sveta in Evropskega parlamenta, ki se bodo predvidoma začela jeseni.Več v 26. št. Kmečkega glasa. 

Dobre prakse popotnica novim KOPOP ukrepom

Ohranjanje biotske raznovrstnosti v kmetijski kulturni krajini, ki jo na en istrani ogroža intenzivno kmetovanje, na drugi pa zaraščanje, je eden ključnih okoljskih izzivov, na reševanju katerega so imeli naravovarstveni in kmetijski strokovnjaki še do nedavnega nasprotujoče si poglede. Vendar pa so številne dobre prakse pri ohranjanju suhih travišč v Sloveniji in drugih evropskih držav, ki so jih predstavili na mednarodni konferenci Izzivi in priložnosti multifunkcijskega upravljanja travišč, med 15. in 17. majem na Ptuju, potrdile, da je možno negativne trende izginjanja rastlinskih in živalskih vrst vsaj delno zaustaviti s povezovanjem vseh deležnikov na ogroženih območjih. Več v 22- številki Kmečkega glasa. 

Umrl je dr. Alojz Slavič

Včeraj zjutraj je v 79-letu  nepričakovano preminil prekmurski akademik dr. Alojz Slavč iz Radencev. Bil je eminenca v slovenskem kmetijskem prostoru, zlasti v prašičereji, kateri je posvetil vse svoje življenje. Diplomiral je leta 1965 na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, magistriral (1973) in doktoriral (1975) pa na Veterinarski fakulteti v Zagrebu. Vse do upokojitve leta 1999 je bil kar 20 let direktor Živinorejsko-veterinarskega zavoda (ŽVZ) Murska Sobota (danes je to eden od osmih zavodov KGZS).    Sodi med najbolj zaslužne pri razvoju pomurske zasebne prašičereje, saj je na področju njene selekcije kot izjemen strokovnjak pustil neizbrisan pečati. Vrsto let je bil kot zunanji sodelavec tudi predavatelj na Fakulteti za kmetijstvo (prej višji agronomski oziroma visoki kmetijski šoli v Mariboru, danes Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru). V prostem času je bil tudi velik ljubitelj vinogradništva in tudi sam odličen vinogradnik. Mnogi ga poznajo tudi kot vinskega viteza: v leta 2016 ustanovljeni Legaturi za Pomurje oziroma pred tem Omizju za Pomurje Evropskega reda vitezov vina, Konzulat za Slovenijo, je bil njegov častni maršal senior. Ne nazadnje je bil tudi prvi mentor nekdanjemu kmetijskemu ministru mag. Dejanu Židanu, ki je poklicno pot leta 1993 začel prav na ŽVZ Murska Sobota. Dr. Slavič je bil velik človek po dejanjih in iskreni prijatelj. Ohranili ga bomo v lepem spominu. Žalno slovo od dr. Slaviča bo v torek, 21. maja ob 13. uri na pokopališču v Radencih.  

Skupna EU politika

Oct 30, 2019
KMETIJA NAJ TO OSTANE TUDI PRI OBDAVČITVI
Aleks Simčič, vinar iz Vipolž, je začel graditi danes eno najbolj prepoznavnih slovenskih blagovnih znamk vin skupaj ...
(1)
Oct 16, 2019
PODEŽELJE NE POTREBUJE LE DENARJA, TEMVEČ ZNANJE ...
Majšperk v kmetijsko manj razvitih in demografsko vedno bolj ogroženi Halozah, je minuli torek in sredo gostil ...
(0)
Sep 17, 2019
Kmetje so opravili veliko pionirskega dela
Ljubljana predstavlja slovenskim kmetijam največji tržni center, z največ osveščenimi kupci, ki se zavedajo ...
(0)
Sep 05, 2019
KOPOP in zakup
 Kar nekaj bralcev se je obrnilo na nas z vprašanjem, kdaj lahko kot nosilci kmetij  kmetijska ...
(0)
Aug 20, 2019
Digitalizacija, inovativnost, znanje, povezovanje
Digitalizacija, podeželska mladina in mladi kmetje, hrana iz naše bližine, generacijska pomladitev, ...
(0)
Jul 23, 2019
Najboljše je preprosto in lokalno
Na poti v okviru kulinarinčega festivala Kouzina na polotoku Halkidiki nam gostiteljici Maria Pappa iz turističnega ...
(0)
Jun 27, 2019
Sprejet delni splošni pristop o Evropskem skladu ...
Na zasedanju Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo v Luksemburgu so obravnavali kompromisni predlog uredbe o ...
(0)
May 28, 2019
Dobre prakse popotnica novim KOPOP ukrepom
Ohranjanje biotske raznovrstnosti v kmetijski kulturni krajini, ki jo na en istrani ogroža intenzivno kmetovanje, na ...
(0)
May 17, 2019
Umrl je dr. Alojz Slavič
Včeraj zjutraj je v 79-letu  nepričakovano preminil prekmurski akademik dr. Alojz Slavč iz Radencev. Bil je ...
(0)
Mar 28, 2019
Strukturne spremembe in generacijska prenova
Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec je v petek na tiskovni konferenci predstavila ...
(0)
Mar 26, 2019
Resolucija o kmetijstvu po 2021
Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec je v petek na tiskovni konferenci predstavila ...
(0)
Mar 19, 2019
Združeno kraljestvo naj ostane del enotnega trga ...
Odhod  Združenega kraljestva iz EU brez dogovora bi bil velik udarec z kmetijstvo in živilstvo na obeh straneh ...
(0)