Poleti pripravljamo slaščice s sadjem in smetano, ki nas osvežijo in tudi ohladijo. Tokrat smo vam izbrali nekaj receptov, za katere uporabimo borovnice, v tem času sveže, lahko pa tudi pozneje zamrznjene. Recept za sladoled je izbran iz knjige Ledene sladice, ki je izšla pri Založbi Kmečki glas.

SLADOLED Z BELO ČOKOLADO IN BOROVNIČEVIM PRELIVOM

Sestavine (za 4 kepice)

Za sladoled z belo čokolado: 220 ml mleka, 150 ml sladke smetane, 3 rumenjaki, 30 g sladkorja, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 100 g bele čokolade; za borovničev preliv: 200 g borovnic, 40 g sladkorja, 100 g bele čokolade

Mleko in sladko smetano vlijemo v kozico in na zmernem ognju zavremo. Rumenjak, sladkor in vaniljev sladkor penasto stepemo z električnim ročnim mešalnikom. Stepene rumenjake počasi dodajamo k mlečni masi in stepamo, da se zgosti in doseže 75 stopinj (približno 15 sekund). Pazimo, da masa ne zavre. Kozico odstavimo z ognja, da se masa začne ohlajati. Dodamo na koščke nalomljeno ali nastrgano belo čokolado in dobro premešamo. Ohlajeno maso prelijemo v strojček za izdelavo sladoleda in zamrznemo.

Če nimamo strojčka za izdelavo sladoleda, damo sladoledno maso v posodo, jo pokrijemo in zamrznemo v zamrzovalniku za najmanj 4 ure. Med zamrzovanjem sladoledno maso večkrat premešamo. Z žlico za sladoled oblikujemo kepice in jih prelijemo z borovničevim prelivom.

Borovnice in sladkor stresemo v kozico in na zmernem ognju podušimo, da se sladkor raztopi in preliv zgosti, približno 3 minute. Ohlajen preliv prelijemo po sladoledu.

Več receptov najdete v 28. številki Kmčekega glasa in na http://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/ledene-sladice