09:04

Predstavitev knjige PRENOVA stanovanjskih stavb

19:51

20. Martinov pohod

12:08

Urejanje groba

10:34

Kmetica leta 2019 je Marjeta Ročnik

16:31

Visoke grede tudi pri Markojevih v Odrancih

KMEČKE ŽENE

Kmetica leta 2019 je Marjeta Ročnik

17.10.2019

preberi več

38. Kmečki praznik v Svečini

10.10.2019

preberi več

Med oljnicami oljne buče že pred oljno ogrščico

2.10.2019

preberi več

Krompirja vse manj

30.09.2019

preberi več

Razpis za Kmetico leta 2019

30.09.2019

preberi več

Vse več žit za krmo in manj za hrano

    Poglaviten razlog za to so odkupne cene, ki ne sledijo pridelovalnim stroškom. Naši kmetje si zato prizadevajo, da namesto pridelka s polj raje le-tega unovčijo v obliki mesa ali mleka. Zanimivo je še nekaj: po sicer prvih podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) in se nanašajo na 1. junij, naj bi koruza v letošnjem letu rasla na skoraj 40 % vseh slovenskih njivah. Sicer pa je bilo žitom za zrnje letos namenjenih 95.564 hektarjev površine, kar je približno toliko kot pred enim letom (oz. za 0,6 % več).   Pšenici so glavnemu krušnemu žiti so kmetje in kmetijske družbe tudi ob lanski setvi namenili manj površin, kakor leto pred tem: le 26.330 ha ali 4 % manj kot leto pred tem.  Manjše kot v prejšnjem letu so bile tudi površine, zasejane z ržjo in soržico (za 9 %) ter z ajdo kot glavnim posevkom (za 19 %). Med krmnimi žiti, ki so po pridelovalnih površinah v porastu, pa prevladuje koruza za zrnje. Tako je bilo po trenutnih razpoložljivih podatkih za ta namen posejanih za 5 % več površin kot lani:   žetev bo opravljena na 38.817 hektarjih. Razliko do skupne površine koruze (okrog 66 tisoč hektarjev) naj bi predstavljala koruza za silažo. V zadnjih letih so v porastu tudi površina z ječmenom, ki je bil pospravljen z  21.113 ha, kar pomeni na medletni ravni rast za 1 %;  in s tritikalo (za 2 %, na 5.785 ha).  

Išče se 24. vinska kraljica Slovenije

    Družba Pomurski sejem - nosilec projekta Vinska kraljica Slovenije,  je že minuli teden objavil natečaj za izbor 24. Vinske kraljice Slovenije, ki bo nosila krono v letu 2020. K sodelovanju na natečaju za izbor so vabljena dekleta med 18. in 25.  letom starosti, so slovenske državljanke samskega stanu, ki imajo znanje o vinih, o slovenskem vinogradništvu, obvladajo vsaj en večji svetovni jezik in imajo vozniški izpit. Kandidatke, ki bodo pravočasno oddale prijavo in ustrezale pogojem natečaja, bodo v začetku letošnjega novembra povabljene na predstavitev komisiji za izbor Vinske kraljice Slovenije. Najprimernejše dekle, izbrano skladno s pravilnikom, pa bo okronano za 24. Vinsko kraljico Slovenije v januarju 2020.  Prijava kandidatke mora vsebovati: ime in priimek, stalni naslov, datum in kraj rojstva, kontaktne podatke (številka mobilnega telefona, elektronski naslov), podatke o izobrazbi, kratek življenjepis in fotografijo.  Organizator bo zbiral prijave do vključno 18. oktobra 2019 na poštnem naslovu: Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona (Vinska kraljica Slovenije). Pri prijavi po klasični pošti je merodajen poštni žig z datumom oddaje pošiljke, kandidatke pa se lahko prijavijo tudi na elektronski naslov: miran.mate@pomurski-sejem.si.    

Mlada kmetica je Brigita Petek, mladi gospodar pa Uroš Hovnik

V petek je Časopisno-založniška družba Kmečki glas ob pomoči gostiteljev Mestne občine Slovenj Gradec, Spotur Slovenj Gradec in Društva kmetic Mislinjske doline znova uspešno izpeljala tekmovanje za naziv mlade kmetice in mladega gospodarja leta 2019. Letos je dogodek vnovič potekal na Koroškem, od koder je Marjeta Šteharnik, ki je lani osvojila laskavi naziv mlade kmetice. Lep spoznaven dan s tradicionalnim celodnevnim druženjem, tokrat v Slovenj Gradcu in okolici, je hitro minil, sedem kandidatk in trije kandidati pa tudi preroško slabemu datumu – petek, 13. – niso posvečali prevelike pozornosti. Raje so se osredotočili na sproščeno druženje in sklepanje novih prijateljstev. Popoldansko sklepno dejanje – tekmovanje – pa se je z nekaj treme, veliko mero znanja in kančkom sreče ter prav posebno energijo vseh prisotnih za vse uspešno končalo. Najbolj uspešno pa je bilo prav gotovo za Brigito Petek iz DPŽ Gornja Radgona in Uroša Hovnika iz Sel, ki sta postala ponosna mlada kmetica in mladi gospodar leta 2019. Vzdušje pod šotorom je bilo izvrstno in neponovljivo, glasna spodbuda številnih navijačev je pomagala tekmovalkam in tekmovalcem do dobrih uvrstitev, Brigiti in Urošu pa do sladke in zaslužene zmage. Zabavno tekmovanje, izpeljano z velikim zanosom, se je končalo s podelitvijo nagrad: zmagovalca sta že tradicionalno prejela bon v vrednosti 500 evrov, ki ga podarja ČZD Kmečki glas, drugouvrščena tekmovalca Irena Videmšek iz DPŽ Šaleška dolina in Matej Marko iz Jelenč nad Pesnico sta prejela denarno nagrado Deželne banke Slovenije v vrednosti 350 evrov, Katarina Demšar iz DPŽ Blegoš in Boštjan Vreže iz Vodenovega pri Šmarju pri Jelšah pa sta za tretje mesto prejela nagrado Semenarne Ljubljana. Več o letošnjem tekmovanju si preberite v obsežni reportaži na straneh 5, 6 in 7.

Kmetice so tekmovale

V okviru 63. državnega tekmovanja oračev v Mlajtincih je bilo minulo soboto tudi 11. državno žensko tekmovanje v vošnji s traktorjem in prikolico.  Skupaj se je pomerilo 14 kmetic, ki so tekmovale v kategoriji do in nad 50 let. V prvi je bila najboljša Brigita Rupnik (DPŽ Mirna Peč), v drugi pa Marija Rožman (DPŽ Sveti Jurij ob Ščavnici).  Več v reportaži na strani Ženske s podeželja. 

Kmečke žene

pred 2 dnevi
Kmetica leta 2019 je Marjeta Ročnik
Kmetica leta 2019 je postala Korošica Marjeta Ročnik, ki jo je predlagalo Društvo kmetic Mežiške ...
(0)
Oct 10, 2019
38. Kmečki praznik v Svečini
 Na Andrejevem trgu, ki je dobil ime po tamkajšnji farni cerkvi sv. Andreja, in njeni okolici z markantnim ...
(0)
Oct 02, 2019
Med oljnicami oljne buče že pred oljno ...
Tudi pri oljnicah je značilen trend kot pri pridelavi krompirja, torej upadanje površin. Tako smo letos v ...
(0)
Sep 30, 2019
Krompirja vse manj
 Po začasnih podatkih državne statistike so bile letos skupne površine, posajene s krompirjem, približno ...
(0)
Sep 30, 2019
Razpis za Kmetico leta 2019
Zveza kmetic Slovenije bo tudi letos ob praznovanju svetovnega dneva kmetic podelila naziv Kmetica leta 2019. ...
(0)
Sep 29, 2019
Vse več žit za krmo in manj za hrano
  Poglaviten razlog za to so odkupne cene, ki ne sledijo pridelovalnim stroškom. Naši kmetje si ...
(1)
Sep 23, 2019
Išče se 24. vinska kraljica Slovenije
  Družba Pomurski sejem - nosilec projekta Vinska kraljica Slovenije,  je že minuli teden objavil ...
(0)
Sep 17, 2019
Mlada kmetica je Brigita Petek, mladi gospodar pa ...
V petek je Časopisno-založniška družba Kmečki glas ob pomoči gostiteljev Mestne občine Slovenj Gradec, ...
(0)
Sep 16, 2019
Kmetice so tekmovale
V okviru 63. državnega tekmovanja oračev v Mlajtincih je bilo minulo soboto tudi 11. državno žensko tekmovanje v ...
(0)
Sep 12, 2019
Obeta se še eno koruzno leto, a finančno manj ...
 Kot je bilo slišati na včerajšnjem strokovnem Dnevu koruze na Biotehniški šoli ...
(0)
Sep 10, 2019
Prleška gibanica 2019
 Minula sobota kot prva v septembru je bila v vaškem jedru v Križevcih pri Ljutomeru tradicionalno v ...
(0)
Sep 10, 2019
ZA KOGA BO PETEK, TRINAJSTI, SREČEN DAN?
Tako kot vsako leto, tudi letos na kratko predstavljamo vse letošnje kandidatke in kandidate. Do konca razpisnega ...
(0)